Omstridt Stasi-konference skal afholdes i Danmark

Slettet Bruger,

24/09/2007

Flere tidligere topchefer fra den berygtede østtyske efterretningstjeneste Stasi skal nu til konference i Odense, skriver avisen.dk. Ifølge arrangørerne på Syddansk Universitet skal Werner Grossmann, den sidste leder af Stasi, og Karl Rehbaum, der var ansvarlig for spionage i Danmark, være med til at "udfylde et sort" i koldkrigsforskningen.

"Jeg håber, at de tidligere Stasi-medarbejdere vil komme med nogle konkrete eksempler på, hvordan samspillet var mellem agenterne, hvilke metoder de brugte, og hvad de egentlig fik ud af spionagen i Vesten," siger Ph.d i historie Thomas Wegener Friis, der er en af arrangørerne.

Universitet havde oprindelig planlagt, at konferencen skulle finde sted i Berlin i juni måned. Man var dog nødsaget til at aflyse, da konferencecenteret kort tid inden aflyste. Det skete efter voldsomme tyske protester mod at lade Stasi-forbrydere få taletid.

"Det har intet med videnskab at gøre, hvis man giver Stasi-forbrydere en offentlig scene til at hævde sig selv på. Man ville jo heller aldrig invitere naziforbrydere til en konference," udtalte lederen af Checkpoint Charlie-museet Alexandra Hildebrandt dengang.

Dengang stod Syddansk Universitet uforstående over for aflysningen. Men man har altså holdt fast i ønsket om konferencen og nu flyttet den til dansk jord.

"Der er tale om et forskningsområde, der i Tyskland stadig er belagt med tabuer. Der er mange følelser i klemme - ikke mindst hos de, som var ofre. Trods det mener vi stadig, at det er vigtigt at forske i koldkrigstiden," siger Thomas Wegener Friis.

Konferencen finder sted i weekenden 17-18 november.

[email protected]

Kilde: