Officerer siger nej til særbehandling af kvinder: "Mød op i god form"

Slettet Bruger,

24/06/2007

Kvinder skal ikke behandles anderledes end mænd, heller ikke i militæret. Forsvarsminister Søren Gades (V) forslag om at "gøre det lettere for kvinderne" møder nu modstand fra oberst og chef for Jydske Dragonregiment i Holstebro, Kristian Sørensen.

"Det ville være at gå den forkerte vej i forhold til ligestillingen i den danske hær, og det ville ikke være rimeligt for de piger, som ikke har nogle problemer med at leve op til kravene. Vi skal satse på at lave betingelserne ens for begge køn," siger han til Jyllands-Posten.

En redegørelse fra Institut fra Militærpsykologi har vist, at det primært er de fysiske udfordringer, der får kvinder til at opgive militærkarrieren. Kristian Sørensen anbefaler derfor kvindelige ansøgere om have fysikken i orden, inden de møder op.

Mød op i god form
"Jeg slutter altid med at sige til pigerne i erhvervspraktik, at hvis de gerne vil have en kontrakt med forsvaret, så skal de møde op i god form, da de altså er lidt bagud på forhånd."

Det er dog ikke alle kvinder, der stopper på grund af de fysiske udfordringer. Det sociale spiller også en rolle.

"Vi oplever at have venindepar, som gerne vil prøve hæren sammen. Hvis den ene stopper, gør den anden desværre også," siger Kristian Sørensen.

Hestene trækker
Garderhusarregimentet er et af de få steder i militæret, hvor mere end halvdelen af ansøgerne er kvinder. Det skyldes ifølge oberst og chef for garderhusarregimentet Ib Hedegaard, at der er mulighed for at ride. Men de første tre-fire måneder består af hård træning uden megen kontakt med hestene, og så falder mange kvinder fra.

"Det er utroligt vigtigt, at kvinderne gør sig klart, hvad de går ind til. Vi skal selvfølgelig informere dem bedst muligt, men nogle gange lukker de ørene eller tænker, at de vil stå det igennem, fordi de brænder for det," siger Ib Hedegaard.

K vil ikke have "Lotte-korps"
Forsvarsordfører Tom Behnke (K) afviser Socialdemokraternes forslag om at uddanne kvindelige soldater til at varetage andre opgaver, der ikke er så fysisk krævende.

"En god leder sørger altid for at tage individuelle hensyn til sine medarbejdere, men man skal ikke tage hensyn til kvinder, fordi de er kvinder. Vi skal ikke have et forsvar for kvinder og et for mænd. Vi er jo netop på vej væk fra den tid, hvor kvinderne blev kaldt for Lotte-korpset," siger han.

mkr

Kilde: