Offentligt ansatte har høj løn pr. leveret arbejdstime

Rigtigt mange privatansatte mænd tjener ikke lige så høj en løn, som de strejkende offentligt ansatte kvinder, der for øjeblikket kræver "mandeløn ...

Slettet Bruger,

05/05/2008

Rigtigt mange privatansatte mænd tjener ikke lige så høj en løn, som de strejkende offentligt ansatte kvinder, der for øjeblikket kræver "mandeløn til kvindefag". Det viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiveforening, som for første gang har sammenlignet lønniveauet på tværs af fag for de faktisk leverede arbejdstimer, skriver Jyllands-Posten.

Tager man højde for den megen fravær, som de offentligt ansatte kvinder har fra arbejdet p.g.a. f.eks. barsel, egen sygdom og børns sygdom, så overhaler kvinderne mange mænd i timeløn. Næsten fire ud af ti af alle privatansatte mænd har således lavere timeløn pr. leveret arbejdstime end en offentligt ansat SOSU-assistent. Og for sygeplejerskernes vedkommende gælder det, at seks ud af ti privatansatte mænd har lavere løn end dem.

"Meget store grupper af privatansatte mænd tjener faktisk mindre end de konfliktende kvinder," siger DA's adm. direktør, Jørn Neergaard Larsen, til Jyllands-Posten og fortsætter: "Opgørelsen er et apropos til de påstande, der bliver ved med at cirkulere i det offentlige rum om, at bestemte grupper af offentligt ansatte lønmæssigt skulle være i lønmæssig ubalance med privatansatte eller med mænd. De påstande er fuldstændig grundløse."

I fagbevægelsen er man imidlertid ikke meget for at sammenligne løn pr. leveret arbejdstime.

"DA har fået mændene til at se ud som om, at de har en lavere løn, fordi kvinder har større fravær på grund af barsel, sygdom og barnets sygdom. Det er ikke rimeligt at sammenligne den præsterede timeløn, fordi arbejdsmarkedet er så skævt kønsfordelt," mener FOA-formand Dennis Kristensen ifølge Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: