Offentlige ledere: Der må gøres noget ved ineffektiviteten i det offentlige

Områder i den offentlige sektor er præget af uhensigtsmæssige arbejdsgange, højt sygefravær, langsomt arbejdstempo og en uproduktiv mødekultur, og ...

Slettet Bruger,

04/06/2008

Områder i den offentlige sektor er præget af uhensigtsmæssige arbejdsgange, højt sygefravær, langsomt arbejdstempo og en uproduktiv mødekultur, og det må der gøres noget ved. Det er budskabet i en rapport fra tænketanken Public Governance, der består af 10 topledere fra især det offentlige.

"Vi er nødt til at anerkende, at mange af vores organisationer ikke arbejder optimalt. De uhensigtsmæssige måder at arbejde på opfatter medarbejdergrupper visse steder som velerhvervede rettigheder, der er dybt institutionaliserede i overenskomsternes arbejdstidsregler eller faggrænseregler. De kan også være mindre formaliserede i eksempelvis traditioner for højt sygefravær eller langsomt arbejdstempo eller en uproduktiv mødekultur," skriver tænketanken i rapporten.

Problemet med den ineffektive arbejdskultur er i første omgang, at borgerne får for lidt service for de penge, som betales i skat. I anden omgang er problemet, at det skræmmer de dygtigste medarbejdere væk, lyder det fra tænketanken:

"Dygtige medarbejdere flygter fra et arbejdsklima, hvor regler og kutymer forhindrer udførelsen af ordentligt arbejde, og hvor alle godt ved det, men ikke gør noget ved det."

I stedet efterspørger tænketanken en arbejdskultur, hvor alle medarbejdere gør, hvad deres faglige kompetence tilsiger, og ikke kun gør hvad reglerne siger.

"Det er ikke uden grund, at 'arbejd-efter-reglerne' regnes for et arbejdsretligt kampskridt," skriver tænketanken.

Hvilke områder i den offentlige sektor, som tænketanken sigter til med rapporten, står der ikke noget om, men adspurgt af Berlingske Tidende svarer kommunaldirektør i Ringsted Kommune Søren Lund Hansen, der er medlem af tænketanken:

"Jeg kan da godt sige, at gruppen har haft sygehusvæsenet og folkeskoler i tankerne."

[email protected]

Medlemmer af tænketanken Public Governance:
  • Suzanne Aaholm, direktør i KL
  • Jens Christian Birch, kommunaldirektør i Ny Næstved Kommune
  • Lars Goldschmidt, direktør i DI (Tidligere direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen)
  • Søren Lund Hansen, kommunaldirektør i Ringsted Kommune.
  • Niels Højberg, universitetsdirektør Aarhus Universitet
  • Jørgen Jørgensen, hospitalsdirektør for Rigshospitalet
  • Claes Nilas, departementschef i Integrationsministeriet
  • Jesper Hartvig Pedersen, direktør for Arbejdsdirektoratet
  • Lone Krag Sehested, politidirektør i Sydøstjyllands Politi
  • Jørgen Søndergaard, Direktør for SFI - Det nationale forskningscenter for Velfærd.

Kilde: