OECD sætter Thor P. på plads

Slettet Bruger,

26/05/2007

Den danske skattedebat, der i øjeblikket deler såvel oppositionen som regeringspartiet Venstre, får nu et indspark fra den internationale organisation for økonomi og samarbejde, OECD.

Forleden udtalte skatteminister Kristian Jensen at "en udvidelse af den offentlige sektor vil give et større pres på arbejdskraft-efterspørgslen end det at give skattelettelser." Og i dagens Børsen bakkes synspunktet op af OECDS cheføkonom Jean-Phillipe Cotis:

"Det gælder om at undgå, at statsfinanserne bidrager til at forstærke økonomiens op- og nedture, og det gælder om at undgå at udløse permanente stigninger i de offentlige udgifter, der er finansieret af skatteindtægter, som viser sig at være midlertidige," siger Cotis.

Finansminister Thor Pedersen har sammen med statsminister Andes Fogh Rasmussen tidligere åbnet for milliardinvesteringer i det offentlige i forbindelse med den kommende kvalitetsreform. Men skattelettelser giver en bedre effekt på udbuddet af arbejdskraft og er efter OECDs vurdering en lang bedre mulighed:

"Danmark har i udgangspunktet sunde offentlige finanser. Det giver en mulighed for at lette skatten på arbejde, når økonomien køler af, givet at overskuddet på statsfinanserne er robust," udtaler Jean-Phillipe Cotis.

Han understreger dog, at Danmark i den nuværende situation tæt på overophedning bør vente til 2009, inden skattelettelser bør komme på tale. Det er til gengæld blevet yderst realistisk efter at OECD for nylig har nedjusteret sit syn på, hvor lav ledigheden kan blive.

mol

Kilde: