OECD: Markante reformer nødvendige for at opfylde 2015-planen

Slettet Bruger,

01/09/2007

Regeringen er nok ved at have hørt nok til økonomer, der kritiserer deres 2015-plan. Men i dagens Berlingske Tidende giver også Jens Lundsgaard, leder af OECDs kontor for Danmark en negativ vurdering. Hvis planen skal gennemføres, kræver det vilje til store stramninger på arbejdsmarkedet. SU- og dagpengesatser og en begrænset mulighed for at få fleksjob og førtidspension kan være blandt de tiltag, man må ty til, vurderer Jens Lundsgaard.

"Der kan godt skabes plads til at styrke den offentlige velfærdsservice, men det er afgørende, at man politisk åbent og ærligt siger, at det vil kræve nye reformer på arbejdsmarkedet," siger han.

OECD er bekymrede over den danske debat, der præges af hvor meget Danmark har råd til nu. Læser man 2015-planen burde det i virkeligheden være omvendt.

"Med 2015-planen kommer det frem, at der er grænser for hvor store ressourcer, Danmark har," mener Jens Lundsgaard.

Han peger på at løftet i offentlige serviceudgifter, som regeringen lægger op til, kun er bæredygtigt, hvis 20.000 flere danskere kommer i arbejde. For at få mere velfærd, skal man man have flere i arbejde.

"Men det er ikke lige, man hører politikerne tale om. 2015-planen griber nærmest problemerne an i omvendt rækkefølge: Først bruger man pengene, siden kommer arbejdsmarkedsreformerne," udtaler OECD-chefen.

[email protected]

Kilde: