Ny overvågningslov hullet som en si

Slettet Bruger,

20/08/2007

Store broder holder ikke øje med dig. Han har nemlig fået teleselskaberne til det. Den 15. september træder et nyt, stort overvågningssystem i kraft, der skal registrere data om danskernes gøren og laden på internettet samt om deres telefonopkald. Men reglerne er uklare og systemet er hullet som en si, siger fagfolk.

"På moderne dansk er det en ommer - men en dyr ommer. Lige så god idéen er, lige så ubrugelig bliver den i sin nuværende form," siger administrerende direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Fort Consult, Ulf Munkedal, til Berlingske Tidende.

Ifølge den ny lov skal teleudbydere gemme oplysninger om, hvem vi ringer og sender sms'er til, hvem vi sender emails til, og hvilke IP-adresser vi besøger på internettet. Myndighederne vil så, med en dommerkendelse i hånden, kunne få adgang til oplysningerne.

"Trussel mod retssikkerheden"
Men selvom det personale, der skal behandle oplysningerne, skal sikkerhedsgodkendes på højeste niveau, er der ingen krav til, hvordan udbyderne skal opbevare de følsomme oplysninger. De kan i princippet ligge på en computer under skrivebordet eller på en løs harddisk i baglokalet.

"Vi sætter overhovedet ikke spørgsmålstegn ved tanken bag terrorlovgivningen, men det virker, som om embedsmændene har været nogle steder, hvor de ikke plejer at være. Den måde, man har lagt op til at løse det i praksis på, gør, at vi nærmer os noget, der ligner en lille trussel mod retssikkerheden," siger Jens Zimmer Christensen, hoteldirektør og formand for hotel- og restaurations-brancheforeningen Horestas Region Hovedstaden.

Heldigvis er det let at undgå at blive registreret - også for terrorister. For selvom hoteller og caféer fra nu af skal overvåge telefonopkald og brug af internettet, fordi de i lovens øjne er "teleudbydere", gælder de samme krav ikke for biblioteker, skoler og mindre boligforeninger. Så hvis en terrorist vil have sin internetaktivitet i fred for myndighederne, kan han bare gå ned på det lokale bibliotek og bruge deres gratis internetadgang.

[email protected]
Og selvom internetudbydere som TDC og Webspeed skal overvåge aktiviteten på de email-adresser, som de stiller til rådighed til deres kunder, er tjenester som Hotmail og Jubii fritaget. Her kan alle og enhver oprette en gratis email-adresse uden krav om et rigtigt navn eller adresse.

Den konservative IT-ordfører, Per Ørum Jørgensen, er dog ikke bekymret for, at man kun overvåger de lovlydige borgere, mens terroristerne slipper gennem nettet.

"Der vil være nogen, der kommer igennem, men også nogen, der går i fælden. Så må vi blot håbe, at vi kontinuerligt udvikler teknologierne til opklaringsarbejde, så vi kan få lukket hullerne efterhånden," siger Per Ørum Jørgensen og afviser, at der vil komme stramninger i loven på et senere tidspunkt.

[email protected]

Kilde: