Ny nødværgesag i København

Slettet Bruger,

29/07/2007

Måske var det alkohol, der gjorde det. Måske offerets udseende, med hanekam og sort tøj. Måske var de bare på jagt efter fredagsunderholdning. Under alle omstændigheder valgte fire unge, tre mænd og en kvinde, natten til lørdag at sætte efter en 24-årig og hans kæreste og sætte et regulært voldsorgie i gang, som man kan læse beskrevet i Politiken i dag.

"Skal jeg rive ringen ud af næsen på dig," råbte de fire til manden. Stemningen blev oppisket, og mandens kæreste løb ind i en nærliggende lejlighed og alarmerede politiet. Imens gik de unge amok. Først med spark, så med slag i ansigtet. Til sidst, da manden ligger på jorden med hovedet presset ned mod asfalten, endnu et spark i hovedet. Et så voldsomt spark, at aftrykket af skosålen endnu kan ses på panden dagen efter. Offeret formår til sidst at fiske en fire centimeter knivlignende genstand frem og stikke den i låret på en af gerningsmændene. Politiet ankommer, de fire sigtes for vold, mens den 24-årige klarer frisag.

"Det kunne være sket for dig og mig. Den 24-årige har forsvaret sig med rimelige midler, så han bliver ikke sigtet," udtaler Københavns Politis centrale vagtleder, Niels Bogs-Grarup.

Nødværgeparagraffen
Udgangspunktet for straffelovens paragraf 13, nødværgeparagraffen, er at man ikke må tage loven i sin egen hånd. Men man skal ike bare acceptere at blive gennembanket. Niels Bogs-Krarup vurderer, at selv om kniven var blevet stukket i hjertet i stedet for i låret, kunne paragraffen stadig finde anvendelse.

"Fra vores juristers side afvejes det hver gang konkret, om nødværgehandlingen er inden for en rimelighedsbetragtning. Det er ikke muligt at opstille generelle retningslinjer. Men her skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, at det kunne være gået grueligt galt, når en mand ligger fastlåst på jorden og bliver sparket både fra højre og venstre i hovedet," siger Niels Bogs-Krarup.

For en måned siden blev urmager Michael Woollhead frifundet for vold med henvisning til nødværgeparagraffen. Og dørmanden fra Rust, der affyrrede et pistolskud, der dræbte en ung mand, under et klammeri foran diskoteket, slap for at få rejst en sag mod sig af samme årsag. Afgørelser, der har fået flere til at frygte Wild West-tilstande, at danskerne i stigende grad vil bevæbne sig til ture i byen. Frygten afvises dog af juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen fra Aarhus Universitet.

"Det ligger ikke i den danske mentalitet. Jeg er meget tryg ved det nuværende system. Både domstole og politi er meget gode til at vurdere, hvornår der er tale om reel nødværge. For det skal jo heller ikke være sådan, at vi bare skal finde os i at blive overfaldet eller skudt," siger juraprofessoren.

[email protected]

Kilde: