Ny alliance mellem S og DF

Slettet Bruger,

24/11/2007

Otte år efter at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen erklærede, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerent, er partiet for alvor kommet ind i den socialdemokratiske varme. I går var Pia Kjærsgaard til møde hos Helle Thorning-Schmidt, hvor de to diskuterede, hvordan de kan nå deres fælles mål om lønstigninger i det offentlige. Det skriver Jyllands-Posten. Mødet fandt sted få dage efter, Pia Kjærsgaard var til møde hos den nyvalgte LO-formand Harald Børsting.

"Det er ikke mig, der har ændret mig. Det har de, og det er jeg kun glad for. Og velkommen til virkeligheden," siger Pia Kjærsgaard til Jyllands-Posten.

Da Helle Thorning i 2005 blev valgt til ny socialdemokratisk formand havde hun også besøg af Pia på kontoret. Mødet i går var det første siden da, men det bliver ikke det sidste. De to har allerede planer om flere møder for at få styr på samarbejdet og den nye alliance.

Vil give offentligt ansatte højere løn
"Den skal bruges til at give de offentligt ansatte mere i løn. Vi er begge klar over, at der er en gruppe, hvor der er rekrutteringsproblemer, og hvor vi er nødt til at gøre noget ekstra i forhold til lønningerne," siger Helle Thorning-Schmidt.

Allerede i næste uge begynder forhandlingerne om kvalitetsreformen, hvor S og DF begge har som erklæret mål at finde fem milliarder til en særlig offentlig lønpulje. Og Pia Kjærsgaard erklærer da også samdrægtigt, at de to agter at danne en alliance i forhandlingerne.

"Ja, jeg tror på, at Socialdemokratiet gerne vil indgå i dette arbejde med kvalitetsreformen, og jeg vil i hvert fald gøre mit til, at det lykkes. Vi kender hinanden fra mange sammenhænge, men det er kun sundt lige at sætte sig ned og diskutere nogle ting igennem," forklarer hun Jyllands-Posten.

De to partier repræsenterer tilsammen 70 mandater i Folketinget. Den nye finansminister, Lars Løkke Rasmussen, ønsker ikke at kommentere deres alliance, men nøjes med at gentage regeringens holdning: at løn er et overenskomstanliggende.

[email protected]

Kilde: