Ny afghansk lov: Mænd må sulte koner, hvis de afviser sex

Første udkast af den omstridte familielov i Afghanistan bekendtgjorde, at mænd har ret til sex med deres koner tre gange om ugen og konerne i øvrig...

Slettet Bruger,

11/07/2009

Første udkast af den omstridte familielov i Afghanistan bekendtgjorde, at mænd har ret til sex med deres koner tre gange om ugen og konerne i øvrigt ikke måtte forlade hjemmet alene. Disse passager er i andet udkast blevet fjernet, men loven tillader stadig, at mænd har ret til at sulte deres kone, hvis de nægter sex, at voldtægtsmænd kan gifte sig med ofrene som bod og at børneægteskaber reelt bliver lovlige. Det skriver Information.

"En del af det er bare sproglige omformuleringer. Og så er der endda nye dybt problematiske elementer. For det første, at manden kun er forpligtet til at give en kvinde husholdning, hvis hun lever op til sine ægteskabelige forpligtelse. For det andet, at en mand skal betale erstatning, hvis han skader et mindreårigt barn under sex. Det legaliserer jo reelt den type seksuel omgang," siger Human Rights Watch Afghanistan-ekpert, Rachel Reed, til Information.

Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller har endnu ikke set lovteksten, men han garanterer, at han vil reagere, hvis den indeholder kvindeundertrykkende afsnit.

"De første reaktioner fra afghanske NGOer tyder på, at der fortsat kan være problematiske artikler i lovforslaget. Hvis det er rigtigt, vil vi naturligvis reagere prompte, som det også var tilfældet med det første forslag. Nu må vi imidlertid se teksten først," siger han til Information.

[email protected]

Kilde: