Norske trossamfund vender sig mod homovielser

Slettet Bruger,

10/09/2007

Norske homosexuelle skal have fuld ligestilling. Ret til kirkelig vielse, ret til adoption og kunstig befrugtning. Det har den norske regering i hvert fald foreslået. Men regering kan forvente hård modstand fra de kirkelige samfund i Norge. 9 af 11 bisperåd har udtalt sig imod forslaget og også Norges Kristne Råd, der blandt andet tæller katolikker, baptister og metodister, afviser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Af lovforslaget fremgår det dog samtidig, at Stortinget kan fjerne statskirkens kompetence til at udarbejde vielsesritualer. Hvis ikke kirken vil tillade ægteskaber mellem folk af samme køn, kan de altså få dem trukket ned over hovedet.

Det er en trussel uden grundlag. Og føres den ud i livet, bliver der kaos i Norge, mener Nils-Tore Andersen, der er leder af Kirkerådet, sekretariat for den øverste ledelse af den norske kirke, Kirkemødet.

Arbejderpartiets viceminister for ligestilling er dog overbevist om forslagets fortræffeligheder og gennemførelse.

"Jeg tror, at lovforslaget - som har massivt politisk flertal - vil påvirke samfundet i positiv retning, og det kommer også til at gælde kirkerne," siger Kjell Erik Øie.

Herhjemme vil der også skulle en lovændring til, før homosexuelle kan vies i kirkerne.

"Og det sker ikke, før folkekirken selv beder om det. Måske ser det anderledes ud om 10 år, men det ved ingen," siger kirkeminister Bertel Haarder (V).

Af de nuværende danske bisper er kun Århus-bispen Kjeld Holm fortaler for at gå en norsk vej. Resten er godt tilfredse med muligheden for kirkelig velsignelse.

[email protected]

Kilde: