Nationalbanken advarer Thor P

Slettet Bruger,

26/09/2007

Danmarks Nationalbank offentliggjorde i går sin første prognose for dansk økonomi. Nationalbankens forventninger til næste års vækst er så meget højere end regeringens, at bankens cheføkonom Anders Møller Christensen finder det nødvendigt med en advarsel til regeringen.

"Vi er i en højkonjunktur, og der er stor mangel på arbejdskraft. Renterne er nogenlunde neutrale for væksten. Derfor er det risikabelt at føre en ekspansiv finanspolitik," siger Anders Møller Christensen til Børsen.

Regeringens seneste skøn lyder på en vækst i BNP på 1,3 procent i 2008, mens Nationalbanken forventer en vækst på 2,1 procent. Også på områderne offentligt forbrug, offentlige investeringer og privatforbrug ligger Nationalbankens forventninger noget over regeringens. Sammenholdt med virksomhedernes problemer med at skaffe arbejdskraft er det noget, der vækker bekymring. Også hos Overvismand Peter Birch Sørensen.

"Jeg mener stadig, at der er grund til at frygte en overophedning, og det skyldes især situationen på arbejdsmarkedet. Den eneste udvikling, som skaber øget usikkerhed, er den internationale udvikling. Men når man ser på arbejdsmarkedet og hører meldinger om mangel på arbejdskraft, så er risikoen stadig, at økonomien overopheder," udtaler Peter Birch Sørensen.

Børsen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra finansminister Thor Pedersen.

[email protected]

Kilde: