Nørrebro Bryghus: 3F-konflikt er en principiel sag

Slettet Bruger,

12/12/2007

Af IKKEMIG 2

Arbejdsrettens afgørelse er netop gået Nørrebro Bryghus imod, men det stopper ikke bryghusets kamp for at kunne brygge øl i fred for 3F. Bestyrelsesformand Frederik Heegaard kan ikke se, hvorfor fagforeningen vil tvinge en overenskomst ned over bryggeriet, som ikke engang de ansatte bryder sig om.

"Når man har en lovlig overenskomst, og samtlige medarbejdere og hele virksomheden er et hundrede procent enige om, at det er den overenskomst man vil have, så har vi svært ved at se, at LO og 3F gennem aktioner kan forsøge at tvinge virksomheden til at gå i knæ økonomisk og slutte en overenskomst med dem," siger Frederik Heegaard til 180Grader.dk.

Han håber nu på et politisk indgreb, men erkender, at det kan have lange udsigter. Indgrebet møder nemlig modstand fra en besynderlig kant.

Leveringsblokade opløst
"Både Venstre, de Konservative og Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordførere har jo været ude at støtte det synspunkt, at man ikke skal kunne konflikte mod en virksomhed, der har en lovlig overenskomst. Den eneste i de tre borgerlige partier, der har givet udtryk for det modsatte, er desværre Venstres beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen. Han er vist ikke rigtig klar over, om han sidder i en socialdemokratisk eller i en borgerlig regering," siger Frederik Heegaard.

Heldigvis er den værste del af konflikten overstået. Oprindeligt blokerede 3F i samarbejde med LO firmaets mikrobryggeri i Hedehusene, der ikke kunne levere flaskeøl til supermarkeder. Den blokade er dog blevet afværget, efter at Nørrebro Bryghus med Arbejdsrettens mellemkomst tegnede en 3F-overenskomst med bryggeriarbejderne.

Prøveklud
Tjenerne på firmaets restaurant på Nørrebro i København foretrækker dog deres overenskomst med Kristelig Fagforening, og her fortsætter konflikten altså med Arbejdsrettens velsignelse. Fra tid til anden vil restaurantens gæster blive mødt af midaldrende 3F-medlemmer, der iklædt refleksveste demonstrerer på vegne af restauratens tjenere, der primært er unge studerende.

Hvad er det konkret, 3F gør? Er der mere i det end nogle forkølede mennesker i refleksveste?
"Jeg har svært ved at besvare dit spørgsmål, for vi mener heller ikke, der er mere i det. Hvis jeg skal være lidt fræk, vil jeg sige, at det bidrager til underholdningen. De har i øvrigt ikke været her de sidste fjorten dage, så mon ikke de har opgivet?"

Men hvis der ikke er mere i det, hvorfor så forlange et politisk indgreb?
"Det er det rent principielle. Vi har bare været prøveklud, og der kommer nok en ny sag, måske om fjorten dage eller et halvt år. Det ved jeg ikke."

[email protected]

Kilde: