Når ting tænder

Slettet Bruger,

13/05/2007

Bill Rifka er en 35-årig psykologistuderende, der har et homoseksuelt forhold - til sin iBook computer.

"Jeg ser min Mac computer som værende af hankøn," siger han til den tyske avis Spiegel.

Bill Rifka tilhører en minoritet, der seksuelt tiltrækkes af objekter i stedet for af mennesker. De kalder sig selv for "objektofile" eller "objektum-seksuelle" og eksperter forsøger nu at forstå fænomenet.

Den tidligere leder af Frankfurt Universitets Institut for Seksuel Forskning, Volkmar Sigusch, har i lang tid forsket i objektofili som led i et større projekt om "neo-seksualitet". Sexologen mener, at dette fænomen understøtter hans tese, at samfundet i stigende grad bliver aseksuelt.

"Flere og flere mennesker lever i dag uden noget intimt og tillidsfuldt forhold til en anden person," siger Sigusch til Spiegel.

Menneskemængde rev hendes elskede ned
Umiddelbart skulle man tro, at det ville være lettere at have et forhold til en ting i stedet for et menneske. Ting bliver aldrig vrede eller kede af det, og man risikerer ikke, at svigerforældrene ikke bryder sig om én. Men et objektofilt liv kan også være traumatisk.

Eija-Riita Eklöf-Mauer, der er fra Sverige, er forelsket i Berlinmuren, hvis efternavn hun tog i 1979 ("Mauer" betyder mur på tysk). Den 9. november 1989 var en gruopvæggende dag for hende, da en menneskemængde overfaldt hendes elskede med hammere og slog hans krop i stykker.

"Med alle de følelsesmæssige bånd, gode minder med ham og vores dybe kærlighed ... kan jeg kun overleve ved at 'blokkere' for denne frygtlige begivenhed," skrev kvinden på sin hjemmeside flere år senere.

Sand kærlighed ruster aldrig
For Sandy K. var 11. september 2001 en sørgelig dag. Her måtte hun se sin store kærlighed, World Trade Center-tårnene, styrte i grus efter at være blevet angrebet af terrorister. Sandy lever i Berlin, og har fået lavet en model af tårnene i forholdet 1:1.000. Overfladen er ligesom originalen dækket af aluminium, "så modellen føles virkelighedstro." Metal-modellen har en anden god egenskab: Den ruster ikke, når Sandy tager "et skønt bad med den."

Sexolog Volkmar Sigusch vil ikke kalde objektofili for en sygdom.

"De objektofile skader ikke noget. De hverken misbruger eller skader andre mennesker," siger han til Spiegel. "Hvem kan man ellers sige det om?"

Kilde: