Nødhjælp skaber kaos i Somalia

Slettet Bruger,

23/06/2007

Det sku' være så godt, og så' det faktisk skidt. Somaliske stammeledere kritiserer FN for at være årsag til uroligheder og for at ruinere de lokale landmænd. Det er madleverancerne fra FN's Fødevareprogram (WFP), der fremkalder voldelige kampe og som fører til dumpingpriser på de lokale afgrøder, skriver Information.

"WFP burde ikke have gives os forsyningerne nu," siger Mohammed Abdullahi Gure, formand for Mareres komité af stammeældste, og hentyder til, at FN har valgt at sende nødhjælp netop som høstsæsonen er begyndt.

Stammeældste og bønder hævder, at forsyningerne fra FN har fået prisen på majs til at styrtdykke med 60 pct., hvilket gør det svært for landmænd at sælge deres afgrøder.

Voldelige overfald
"For os bønder er dette et stort problem," siger 44-årige Musa Yusuf Ahmed, der forsøger at klare sig ved at dyrke majs, bønner og vandmeloner: "Madleverancerne vil måske nok komme mennesker uden penge til gode, men de vil skade bønderne."

Også militsstyrker er blevet tiltrukket af de gratis goder, hvilket har ført til voldelige overfald. I landsbyen Mubarak stjal en milits al den mad, som var blevet overdraget landsbyen af regeringssoldaterne. I Hargeysa er lastbiler med spiseolie blevet overfaldet og i Galkayo, 500 km nordvest for Mogadishu, er ni mennesker blevet dræbt i forbindelse med udlevering af fødevarer.

Peter Smerdon, der er talsmand for WFP, siger, at hans organisation ikke har
modtaget "nogen meldinger af den art" fra sine lokale partnere i
Marere. Men han tilføjer: "Somalia er måske WFP's værste
operationsmiljø i verden på dette tidspunkt."

mkr

Kilde: