NATO: Muhammed-tegning muligvis årsag til drab på danske soldater

I NATO's hovedkvarter i Bruxelles er det formodningen, at Danmarks rolle som Islams kritiker nummer ét i forbindelse med Muhammed-tegningerne, er ...

Slettet Bruger,

18/03/2008

I NATO's hovedkvarter i Bruxelles er det formodningen, at Danmarks rolle som Islams kritiker nummer ét i forbindelse med Muhammed-tegningerne, er den sandsynlige årsag til angrebet på danske soldater i går. Det siger en højtstående NATO-kilde til Berlingske Tidende.

"Der har været selvmordangreb mod NATO-styrkerne hele tiden, og på en måde er dagens episode ikke så meget anderledes," siger kilden, men at den fandt sted på et forholdsvis roligt tidspunkt, før den islamiske Taleban-milits for alvor forbereder sin forårs-offensiv, er et tegn på, at Taleban vil tage andre midler i brug, mener kilden ifølge Berlingske Tidende.

Ifølge flere sikkerhedseksperter indvarsler selvmordsangrebet formentlig en ny periode i Afghanistan, hvor flere vil følge.

"Militært er Taleban meget underlegne i forhold til NATO, så de forsøger at undgå direkte ildkampe. I stedet bruger de taktikker som selvmordsbomber, hvor det er næsten umuligt for de danske soldater at bruge deres ildkraft, for pludselig optræder fjenden i en menneskemængde, og det næste øjeblik er han væk," siger Jens Ringsmose, forsker i asymmetrisk krigsførelse ved Syddansk Universitet.

Vurderingen deles af Forsvarsakademiets ekspert i Afghanistan, forskningsmedarbejder Peter Dahl Thruelsen.

"Bagholdsangreb, selvmordsbomber og vejsidebomber er nu Talebans bedste redskab i bestræbelserne på at ødelægge vores genopbygningsindsats. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se flere angreb som det, der dræbte de to danske soldater," siger Peter Dahl Thruelsen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: