Muslimske islamkritikere: Wilders-film gør skade

Islams tabuer skal konfronteres og religionen skal udfordres og provokeres

Slettet Bruger,

29/03/2008

Islams tabuer skal konfronteres og religionen skal udfordres og provokeres. Men det skal ske på en seriøs og konstruktiv måde, mener muslimske islamkritikere ifølge Kristeligt Dagblad.

"Enhver konstruktiv kritik af islam er velkommen. Enhver kritisk læsning af Koranen baseret på sproglig, teologisk, historisk og religionsvidenskabelig forskning er nyttig. Men Wilders' kritik er ikke konstruktiv, medmindre hensigten er at skabe konflikter og kaos," siger Rachid Benzine, fransk-marokkansk islamforsker og en af repræsentanterne for en strømning af muslimske tænkere, der forsøger at modernisere islam til Kristeligt Dagblad."

Den konstruktive islamkritik er ved at vinde frem. Hvorfor så fremture med en provokation, som kun bidrager til at skubbe muslimerne fra sig," spørger han.

Han sætter ikke spørgsmåltegn ved Wilders' ret til at sige og mener hvad han vil om Koranen, men han kan ikke se hensigten formålet med med den tydelige provokation i filmen. Og den holdning deles af islamkritikeren Malek Celbel. Han er en algeriskfødt psykoanalytiker, og har netop offentliggjort en stærkt kontroversiel bog om slaveri i den arabiske verden.

"Jeg taler om tabuer, og de, der har et problem med de emner, jeg skriver om, synes, at jeg er generende. Men jeg er ikke en provokatør. I modsætning til andre vil jeg gerne høres, og derfor undgår jeg unødige provokationer," siger Malek Chebel.

Samme synspunkt forfægter Rachid Benzine, som blandt andet har offentliggjort bogen "Islams nye tænkere".

"Den muslimske tradition skal ikke skjule sig bag beskyldninger om blasfemi. Og Koranen kan læses, analyseres og fortolkes af alle. Men det er et arbejde, som ikke skal gøre med arrogance eller overlegenhed," siger Rachid Benzine, som ikke tror på, at en vis satire og overdrivelse medvirker til at sætte problemerne i relief og fremme en reform af islam.

"At sammenligne Koranen med "Mein Kampf" og reducere teksten til et hadefuldt skrift, som Geert Wilders har gjort i de seneste seks måneder, eller at fremstille Muhammed og dermed alle muslimer som en terrorist med bombe i turbanen hviler på en selektiv læsning af Koranen, der er lige så fundamentalistisk som fundamentalisternes. Det skader snarere forsøgene på at promovere en moderne islam," siger Rachid Benzine til Kristeligt Dagblad.

[email protected]


Kilde: