Butikskæder tilbydes monopol på dagligvarer i Ørestaden

Slettet Bruger,

15/06/2007

Der bliver ikke brug for at læse mange tilbudsaviser i Ørestadens største boligområde, Ørestad Syd. Ørestaden vil nemlig lokke dagligvarebutikker med monopol på dagligvarehandel fra tre butikker i området i ti år, skiver business.dk.

"Det er rigtigt, at vi beder om at få et tilbud, således at en virksomhed får eneret i ti år. Vi vil gerne have, at virksomhederne starter tidligere, end de normalt gør i et byområde. De omkostninger de så får, skal de kunne tjene ind de senere år," siger Ørestadsselskabets direktør, Michael Soetmann.

Argumentet bag Ørestadsselskabets fremgangsmåde, der altså skal sørge for, at der er dagligvarer, når folk fra næste år flytter ind i Ørestad Syd, kritiseres dog af en ekspert i dagligvarehandel.

"Det er en højst usædvanlig fremgangsmåde, og det undrer mig, at man vælger at fastlåse det på den måde," siger administrerende direktør Per Nyborg fra Institut for Centerplanlægning.

Hos de frie købmænd, der ellers så ofte har kæmpet imod åbning af nye butikker, som kan konkurrere med købmændene, har man pludselig fået smag for konkurrence.

"Det er både usympatisk og konkurrencebegrænsende, at de vil give eneret på at drive tre dagligvarebutikker i ti år. Om det bliver den ene eller anden, der vinder koncessionen, bliver resultatet det samme: der bliver skabt monopoltilstand i et helt byområde. Det er helt specielt betænkeligt, at det er en offentligt ejet virksomhed, der på den måde forsøger at begrænse konkurrencen," mener John Wagner, direktør for De Samvirkende Købmænd.

Dagligvaregiganter på banen
Ørestad Syd bliver det tættest befolkede område i Ørestaden med 10.000 indbyggere. Ørestadens krav om omsætning og udvalg til de kommende butikker gør, at Coop og Dansk Supermarked umiddelbart må anses for favoritter til de tre butikker. Begge melder sig da også klar til at tage imod eneretten, som de ikke ser problemer i.

"Denne metode er ikke noget, vi studser over. Vi ville da være interesserede i at søge, men vi afventer det endelige udbudsmateriale, før vi binder os," siger Dansk Supermarkeds informationschef Erik Eisenberg, til business.dk.

Virksomhederne skal sende prækvalifikationsmateriale senest den 29.juni, inden det endelige tilbud skal afgives i oktober.

mol

Kilde: