Mindre arbejdsløshed fører til færre skilsmisser

Slettet Bruger,

06/10/2007

Lediggang er roden til alt ondt, siger et gammelt ordsprog. Og det kan meget vel være sandt. Ledighed lader i hvert fald til at spille en rolle, når ægtefolk går fra hinanden. Det mener seniorforsker ved Social Forsknings Instituttet, Morgens Nygaard Christoffersen, der har undersøgt, hvorfor danskerne bliver skilt.

"Undersøgelsen peger på, at arbejdsløshed spiller en stor rolle. Jeg kiggede på morens og farens arbejdsmæssige situation året før skilsmissen, og her var det tydeligt, at der var en overvægt af personer, som havde været uden for arbejdsmarkedet i længere tid i den gruppe, der blev skilt," siger Morgens Nygaard Christoffersen til Berlingske Tidende.

Antallet af danskere, der bryder hymens lænker, er på retur. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har antallet af skilsmisser været svagt faldende fra 2004, hvor hele 16.000 par blev skilt, hvilket svarer til 1,5 pct. af alle ægteskaber i Danmark. I 2006 var det derimod kun 14.343 par, der måtte udfylde skilsmissepapirerne. Det svarer til 1,3 pct. af alle ægteskaber.

Skilsmisse giver flere tilskud
Når arbejdende par har lettere ved at bevare gnisten, skyldes det muligvis, at de har mere luft i budgettet, og dermed har mere overskud til at løse de daglige problemer. Det peger en analyse fra Danica Pension på.

"Det er ikke overraskende, at vi i disse år ser, at antallet af skilsmisser er faldende. Det handler om, at der i dag er en god økonomisk situation i Danmark, og det er godt for ægteskaberne. Vi kender jo alle til, at der er lidt mere stress på i de perioder, hvor der er pres på privatøkonomien. Man har ganske enkelt lidt mere overskud, når økonomien ikke er et presserende tema i dagligdagen," siger Danica Pensions cheføkonom, Jens Christian Nielsen.

Beregninger fra Socialministeriet viser desuden, at det for især arbejdsløse forældre på overførselsindkomst ligefrem kan betale sig at gå fra hinanden. Højere tilskud til bl.a. børnepasning og husleje gør nemlig, at det skilte par sammenlagt har flere penge mellem hænderne end det gifte, efter at skat og husleje er betalt.

[email protected]

Kilde: