Mens vi venter på et job

I stedet for et liv på de skrå brædder går turen lige ud i arbejdsløshed

Slettet Bruger,

28/01/2008

I stedet for et liv på de skrå brædder går turen lige ud i arbejdsløshed. Sådan er virkeligheden for mellem hver tredje og fjerde af landets nyuddannede skuespillere. Tallene fremgår af en ny rapport, som rektorerne på landets 18 kunstudddannelser under Kulturministeriet står bag. Det skriver Børsen. Og arbejsløshedstallene får Dansk Arbejdsgiverforening til at reagere.

"Det er grundlæggende uforståeligt for virksomheder, at de kan stå og mangle arbejdskraft og samtidig se på heltids- eller deltidsledige, der med lethed kunne bestride jobbene, men ikke tager dem," siger administrerende direktør i DA Henrik Bach Mortensen til Børsen.

Selv om regeringen for nylig lancerede sin jobplan, der blandt andet strammer reglerne for at modtage supplerende dagpenge, som mange kunstnere benytter sig af mellem opgaver, så vil DA gerne endnu længere.

"Er der et ledigt job og er du ledig, skal du bestride det. Vi kan ikke begynde at bygge Berlinmure på arbejdsmarkedet ved at indrette dagpengesystemet efter arbejdsmarkeder. Så ofrer vi hele den mobilitet, der er styrken ved det danske arbejdsmarkedet," udtaler Henrik Bach Mortesen.

Kulturminister Brian Mikkelsen henviser til regeringens nye plan om at flere kunstnere skal uddannes til meritlærere i folkeskolen som et middel til at nedbringe ledigheden. Desuden forventer han en effekt af et mindsket optag på de kunstneriske uddannelser på 99 studerende årligt, der trådte i kraft i 2003.

"Jeg mener derfor ikke, at beskæftigelsesrapporten giver anledning til nye tiltag på nuværende tidspunkt," siger Brian Mikkelsen til Børsen.

Gennemsnitstallet for alle 18 uddannelsers nyuddannede kandidater er 11 procents ledighed. Højest altså på teaterskolerne, efterfulgt af filmskolen og og Kunstakademiets Billedkunstskole. Uddannelserne er samtidig blandt landets dyreste med en pris på cirka en million kroner om året pr. studerende.

[email protected]

Kilde: