Meningsdannere: Fri os for regeringens forsøg på at opdrage

Regeringens forsøg på at gøre det personlige ansvar til et politisk projekt møder ikke begejstring hos tre meningsdannere, som ellers godt kunne væ...

Slettet Bruger,

21/05/2008

Regeringens forsøg på at gøre det personlige ansvar til et politisk projekt møder ikke begejstring hos tre meningsdannere, som ellers godt kunne være enige i intentionerne. Både professor i filosofi Lars Henrik Schmidt fra Aarhus Universitet, chefredaktør Anne Knudsen fra Weekendavisen og tidligere højskoleforstander Niels Højlund vender i dagens udgave af Kristeligt Dagblad tommelfingeren ned for initiativet.

"Jeg synes, det kunne være en værdig opgave for statsmagten at holde op med at 'opdrage' os til, at vi ikke må tage ansvar for vores eget liv. Først tager man hovedparten af vore penge til at tage ansvaret for alting - fra børneopdragelse og til ældreomsorg - og bagefter mobber man os for ikke at gøre, hvad vi ikke kan," siger Anne Knudsen og fortsætter: "Vi har ingen indflydelse på, hvordan børnehaven, skolen, hjemmeplejen og hospitalerne forvalter deres ansvar. Og så kommer man nu og siger til os, at vi skal fylde huller ud i den offentlige service - huller, som er defineret af det offentliges egne behov, ikke vores. Vi er reduceret til en slags børn. Det ville være fint, hvis staten lod os blive voksne. Erfaringen viser jo, at hver gang der bliver et 'hul', hvor vi selv kan gøre noget, det være sig friskoler, privatinstitutioner eller sygeforsikringer, styrter vi til og tager personligt ansvar."

Niels Højlund mener, at regeringens initiativ er udtryk for, at den vil styre befolkningen endnu mere end dens forgængere.

"I dag er den moderne stat ufatteligt nidkær hele tiden og er over os, når vi gør det gode, og når vi gør det onde. Og staten er jo pr. definition god og ved, hvad det gode og onde er. Men nu vil staten sågar have, at vi gør det gode, uden at den blander sig. Det er grotesk. Og det kan ikke lade sig gøre, for det er for længst flyttet over i den offentlige sektor, og så kan regeringen have den farve, den har," siger han.

Lars Henrik Schmidt ser for sig den "forkyndende stat", og den er han ikke meget for.

"En konference om ansvar kan være et udmærket initiativ i bestræbelserne på at udvikle samfundssind, men det er ikke regeringens opgave. Konsekvensen er, at vi får en forkyndende stat. Og at den siddende regeringsmagt udnytter sit monopol og styrker sin egen ideologiske værdikamp," siger Lars Henrik Schmidt til Kristeligt Dagblad.

Læs flere af deres argumenter på kristeligt-dagblad.dk.

[email protected]

Kilde: