Medlemmerne fosser ud af LO

Slettet Bruger,

16/10/2007

LO´s formand Hans Jensen skal om to uger til sin sidste kongres som formand. Hvis medlemstal er et succeskriterium, så er det en trist status han gøre på sine 11 år som formand. Siden 1996 er antallet af LO-medlemmer nemlig faldet fra lige over 1,5 mio. til lige under 1,3 mio. Det skriver Politiken. På Jensens afskedskogres vil de delegerede samtidig blive præsenteret for en ny rapport, der forudser, at medlemsfrafaldet vil fortsætte og koste 100.000 kontingentbetalere de næste fire år. Frafaldet er et resultat af lønmodtagere, der vælger at stå helt uden for fagforening, og så er den kristelige fagbevægelse i perioden fra 1996 blevet dobbelt så stor og tæller nu cirka 100.000 medlemmer.

"Den udfordring skal man i allerhøjeste grad tage seriøst. Især den trussel, at folk slet ikke organiserer sig. Den vigtigste faglige opgave er at få lukket hullet i diget, og der skal en kæmpe indsats til," siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, til Politiken, og påpeger desuden, at den kristelige fagbevægelse er yderst velorganiseret.

Hans Jensens vurdering er dog lidt anderledes. Han ser ikke den store fare fra den kristelige fagbevægelse, men mener, at frafaldet skyldes mange ældre medlemmers tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet samtidig med, at LO har været for dårlig til at hverve unge medlemmer. Men det vil ændre sig i fremtiden, mener han.

"Vi har været 10 år om at dreje supertankeren til at bruge mere offensive strategier på at organisere medlemmer, end vi har været vant til. Det tror jeg, vi er på vej til at lykkes med nu," siger Hans Jensen.

Store nedskæringer på vej
Flemming Ibsen opfordrer LO til en bred satsning, hvis medlemsflugten skal bremses. Gratis prøvemedlemsskab, billige forsikringer og en tydelig værdimarkering blandt andet på solidaritetsbegrebet.

"Men LO kommer aldrig tilbage til fordums styrke. Det gælder om at holde på de medlemmer, der er nu," siger Flemming Ibsen til Politiken.

Hvis LO´s egne forventninger holder stik, man må skaffe sig af med cirka ti procent af de 145 ansatte. For økonomien er i forvejen spændt efter mange år med faldende medlemstal. Desuden har man i løbet af de senere år nedsat kontingentet fra 270 kroner til 200.

[email protected]

Kilde: