Massiv ledighed blandt kunstnere

Slettet Bruger,

13/12/2007

Kunstnerne har ikke ladet sig mærke af den lave ledighed. Op mod hver fjerde med en kreativ uddannelse går fortsat uden job, viser en analyse, som nyhedsbrevet Agenda har foretaget. Kunstneriske uddannelse dominerer listen over uddannelser, der har en høj risiko for at føre til ledighed, kun afbrudt af få uddannelser som filosofi og fiskeri. Størst er ledigheden blandt skuespillere og rytmiske musikere, hvor hver fjerde er på overførselsindkomst. Til sammenligning er den nuværende ledighed på tre procent.

"Når arbejdsløsheden er så høj i disse grupper på nuværende tidspunkt, er der tale om et problem med selve uddannelsen. Derfor bør man for det første lukke færre ind på uddannelser med så høj en ledighed, og for det andet bør man give understøttelse i kortere tid for at få nogle af de ledige i anden beskæftigelse. Der er ingen grund til at forsørge folk med lange uddannelser i så lang tid," siger lektor Karsten Albæk fra Københavns Universitet til Agenda.

Han mener desuden, at kunstnerne selv bærer et ansvar for at vælge en uddannelse med realistiske jobmuligheder.

Afhængige af museer
"Efter en lang uddannelse, som er betalt af det offentlige, så er det meningen, at man skal være selvforsørgende. Man må gå ud fra, at de var i stand til at gennemføre en anden uddannelse med klart bedre jobmuligheder," siger Karsten Albæk.

Rektor Mikkel Bogh fra det Kongelige Danske Kunstakademi forklarer den høje ledighed med, at mange kunstneres arbejde er periodevist og afhængigt af eksempelvis museumsudstillinger og gallerier.

"Og dertil kommer, at kunstnere ikke er en direkte del af produktionen i Danmark. Vi mærker kun indirekte et opsving, når folk bruger flere penge på kunst," siger han.

Ufaglært arbejde
Han mener ikke, at kunstnerne er for fine til at søge arbejde i andre brancher.

"Bestemt ikke. Måske enkelte er, men det er ikke det generelle billede. Jeg kender mange kunstnere, der har sorteret post op til jul og lignende," siger Mikkel Bogh.

Den vurdering er arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) bestemt ikke enig i.

"Der gælder de samme regler for kunstnere som for alle andre, og almindelige arbejdere skal tage det job, der nu kommer, og det mener jeg også, at kunstnere skulle. Der er intet til hinder for, at de laver noget ufaglært som at gøre rent eller gå med post, mens de søger et kunstnerisk job eller prøver at slå igennem med deres kunst. Vi har et arbejdsmarkedssystem i Danmark med meget kort opsigelse, så man kan hurtigt komme ind og ud af et job. Vi skulle med den nuværende situation gerne ned på en ledighed for de grupper på en 5-6 procent," siger han til Agenda.

[email protected]

Opdateret 13.02 med korrekt kildeangivelse til det første citat.

Kilde: