Masser af fryns i det offentlige

Slettet Bruger,

03/09/2007

Betalt frokost, omsorgsdage og gavmilde orlovsordninger. Det skorter ikke på skattefri særrettigheder for offentligt ansatte, viser en opgørelse foretaget af Dansk Arbejdsgiverforening.

Alene den betalte frokostpause gør, at offentligt ansatte årligt arbejder tre uger mindre end privatansatte med en ugentlig arbejdstid på 37 timer - svarende til, at de offentligt ansatte arbejder 7 pct. mindre end de privatansatte.

"Den offentlige sektor har været kendetegnet ved, at lønnen ikke har været så høj som i den private sektor, men så er man blevet kompenseret i form af nogle ekstra goder som mere orlov, omsorgsdage og betalt frokostpause - og derudover tryghed i ansættelsen, et mindre stresset arbejdstempo, bedre personalepolitik, og gode muligheder for efter- og videreuddannelse," siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet til Børsen.

Er blevet vant til fryns
I disse år øges tempoet i det offentlige, fordi man har svært ved at skaffe hænder. Det får de ansatte til at kræve flere goder, men de glemmer, at de allerede nyder en række fordele, som deres kolleger i det privat erhvervsliv ikke har.

"Sådan noget glemmer man hurtigt, og hvis du spørger dem ad, ved de ikke hvilke goder de har. Dem har de bare været vant til at få," forklarer Dennis Kristensen.

FOA: Goder er betalt
I fagforeningerne understreger man, at disse goder er forhandlet og finansieret ved overenskomster gennem årene.

"Der betales for dem. Der er meget detaljerede beregninger, hvor man kigger på, hvem det omfatter, hvor meget det udgør af arbejdstiden, og hvad det dermed koster. Det, det koster, er så allerede forhandlet hjem og går i en hvis forstand fra, hvad der kunne have været til lønstigninger," siger FOA-formand Dennis Kristensen.

[email protected]

Kilde: