"Man skal som cykeltyv være ekstremt uheldig for at blive opdaget"

Slettet Bruger,

31/07/2007

Over 80.000 cykler bliver hvert år stjålet i Danmark, og vi har siden 2005 været det land i Europa, hvor flest indbyggere bliver udsat for cykeltyveri. Men stort set ingen af tyverierne opklares, skriver Politiken.

Cykeltyveri er ifølge Politiken den forbrydelse, som sjældnest opklares i forhold til antallet af anmeldelser. Og talsmand Flemming Steen Munch, Københavns Politi, siger da også, at det er den lavest prioriterede forbrydelse, han kan komme i tanker om.

Kriminolog og professor i retssociologi på Københavns Universitet Flemming Balvig går så langt som at kalde det 'de facto lovligt' at stjæle en cykel, fordi risikoen for at blive straffet er tæt på nul.

"Opklaringsprocenten er fuldstændig minimal. Man skal som cykeltyv være ekstremt uheldig for at blive opdaget," siger Flemming Balvig, som mener, at de mange tyverier gør mere skade, end det man umiddelbart ser:

"Den vigtigste skadevirkning er, at det mindsker vores tillid til omgivelserne og til hinanden. Den tillid, man har til fremmede mennesker, er det, der holder samfundet sammen. Cykeltyverierne fjerner lidt af den samfundsmæssige lim."

Stødt af politiets ulyst til at fange cykeltyve
Forsikringsoplysningen oplever ofte, at folk er stærkt ophidsede over tyverierne af deres cykler.

»Folk bliver utroligt stødt over, at der ikke bliver gjort mere ved anmeldelser af cykeltyverier. Især når politiet får serveret tyvene på et sølvfad. Jeg har svært ved at forstå, at det er sådan«, siger konsulent Christan Skødt til Politiken.

Ifølge politiet sker nedprioriteringen af cykeltyverier helt bevidst. Politiets resourcer er bedre brugt på voldtægter end cykeltyverier, lyder begrundelsen.

Forsikringsselskaberne udbetalte sidste år 132 millioner kroner i erstatninger for stjålne cykler. Bøden for tyveri af en cykel er på 1.400 kroner.

[email protected]

Kilde: