Unge mænd på kontanthjælp gør byerne utrygge

Det er farligst at bo i store byer som København og Århus, for der begås der mest vold og flest tyverier, røverier og indbrud, viser nye tal fra Da...

Slettet Bruger,

05/04/2008

Det er farligst at bo i store byer som København og Århus, for der begås der mest vold og flest tyverier, røverier og indbrud, viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Jyllands-Posten. Og det er især den store koncentration af unge, mandlige kontanthjælpsmodtagere i storbyerne, som er årsag til de utrygge forhold, lyder forklaringen fra kriminolog Anita Rønneling fra Det Kriminalpræventive Råd.

"Det er afgørende, hvor mange unge mænd, der bor i en kommune, men også antallet af kontanthjælpsmodtagere og befolkningens uddannelsesniveau har betydning. Der begås generelt mindre kriminalitet i en kommune med mange højtuddannede kvinder end i en kommune med mange unge mænd på kontanthjælp," siger Anita Rønneling til Jyllands-Posten.

I Københavns Kommune blev der i 2007 anmeldt 90 tilfælde af vold, røverier, indbrud og tyverier per 1.000 indbyggere, mens det tilsvarende tal i Århus var 71. På Læsø, som i 2007 var landets fredeligste sted, kunne man nøjes med 10 anmeldelser.

I Københavns Kommune ser beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard imidlertid ikke primært hovedstadens kriminalitetsproblemer som et spørgsmål om at få mindsket antallet af ledige mænd. Han skyder ansvaret over på politiet.

"Jeg er mest bekymret over den organiserede kriminalitet, der trækker anden kriminalitet med sig. Derfor skal der slås hårdt ned på den hårde, organiserede kriminalitet, og det er en politiopgave. Man sender ikke en socialpædagog ud til en skræmt borger, der i sin opgang har mødt en narkopåvirket mand med en pistol i bæltet," siger Jakob Hougaard til Jyllands-Posten.

60 procent af alle volds- og ejendomsforbrydelser i Danmark begås af personer, som ikke er i arbejde, men modtager enten dagpenge, kontanthjælp, aktiveringsydelse, revalideringsydelse, sygedagpenge eller førtidspension fra det offentlige.

[email protected]

Kilde: