Lidt lavere offentlig forbrugsvækst

Der er skruet lidt ned for væksten i den offentlige økonomi i det reviderede finanslovsforslag, som finansminister Lars Løkke Rasmussen offentliggø...

Slettet Bruger,

02/02/2008

Der er skruet lidt ned for væksten i den offentlige økonomi i det reviderede finanslovsforslag, som finansminister Lars Løkke Rasmussen offentliggør på tirsdag. Det skriver Ritzau. Udspillet reducerer således den såkaldte finanseffekt fra 0,3 til 0,2. I forhold til det oprindelige finanslovsudspil fra august skal regeringen desuden finde besparelser til den lønpulje på 1,7 milliarder, man i december lovede de offentligt ansatte. Besparelser, der hjælpes på vej af kalenderen. Halvdelen af besparelserne ventes nemlig at komme automatisk, når finansloven først vedtages til april.

Økonomer, der har advaret regeringen mod overophedning, tror dog ikke at den reducerede finanseffekt, der er en følge af det kommende finanslovsforslag, kommer til at spille den store rolle for dansk økonomi.

"Konjunkturerne er blevet mere usikre det seneste halve år. Det er ikke super afgørende, om finanseffekten bliver 0, 0,2 eller 0,3. Det går verden ikke under af. Den helt store usikkerhed er, hvor mange penge kommunerne bruger i år," siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til Ritzau.

Heller ikke hos Nordea vurderer man, at økonomien sikres ved udspillet. Der burde have været fundet større besparelser, mener cheføkonom Helge J. Pedersen.

"Finanspolitikken bør være neutral, så den ikke påvirker den økonomiske vækst. Økonomien er godt nok på vej mod en afmatning, men risikoen for en overophedning er fortsat til stede på grund af manglen på arbejdskraft. Derfor er der ingen grund til at lade finanspolitikken påvirke den økonomiske vækst," siger Helge J. Pedersen til Ritzau.

[email protected]

Kilde: