Leths sexstudier koster skatteyderne 420.000 kroner

Slettet Bruger,

05/12/2007

Da Jørgen Leths bog "Det uperfekte menneske" udkom i 2005 vakte den voldsom debat, ikke mindst på grund af Jørgen Leths beskrivelser af sin seksuelle relation til kokkens datter, der var nogle år yngre end forfatteren selv. Gammel gris og europæisk imperialist var blandt de betegnelser, han fik hæftet på sig i debatten, der kostede ham stillingerne som konsul på Haiti og cykelkommentator på TV2. Nu er Leth i vælten igen. Han har nemlig brugt 420.000 støttekroner fra Det Danske Filminstitut til brug for egne erotiske oplevelser rundt om på kloden. Oplevelser, der skulle danne grundlag for filmen "Det erotiske menneske", der måske aldrig kommer i produktion. Det skriver Jyllands-Posten.

Leth har ellers tidligere modtaget et tilsagn om tre millioner i produktionsstøtte til filmen, men det tilsagn er nu borte, fordi tidsfristen er overskrevet. Borte er altså også over 400.000 kroner i udviklingsstøtte, som er brugt til egen nydelse.

"Hovedpersonen, spillet af Jørgen Leth, er en antropolog, som har sat sig som mål at kortlægge erotikkens væsen. Med den "omkostning", at han selv inddrages og dermed kommer til at fortælle fra en subjektiv vinkel. Hans rapport er en film, som vil være både lystfuld poetisk og saglig," lyder det således i en pressemeddelelse fra Det Danske Filminstitut i 2006 i en oversigt over kommende film.

Søger om mere støtte
Folkene bag filmen har nu søgt om yderligere udviklingsstøtte, så researchen kan fortsætte. Hvis man har held med den ansøgning, vil man følge op med en ny ansøgning om produktionsstøtte. Hos Det Danske Filminstitut afviser man, at resultatet af det hele er, at danske skatteborgere har finansieret Leths private eventyr.

"Nej, hele ideen med støttesystemet er, at man giver nogle penge til at undersøge, om der er grundlag for et projekt. I stedet for at man bruger mange flere penge på en film, som ikke holder," siger Claus Ladegaard, der er instituttes områdedirektør for produktion og udvikling.

[email protected]
Kilde: