Leif Mikkelsens dramatiske opgør med Venstre

Slettet Bruger,

10/05/2007

Af Helene Schou Haabegaard

Folketingsmedlemmet Leif Mikkelsen går fra Venstre og smækker med døren.

"Jeg har et værdisæt, som jeg har haft med mig i politik folkeforeningsarbejdet med at der skal være højt til loftet, personlig frihed og den slags værdier," siger Leif Mikkelsen til Politiken. Den tidligere kommunalpolitiske ordfører forlod sit parti gennem fire årtier ovenpå en længerevarende kamp med partitoppen om rummelighed og ytringsfrihed i partiet.

Venstres værdisæt er forsvundet, siger han, og nævner blandt andet Peter Christensens nylige opfordring til en mere åben debat om skattepolitik i Venstre. Et forslag, der hurtigt blev afvist af Anders Fogh.

En lang kamp
"Jeg har et princip om, at jeg altid truer med at blive - aldrig med at gå." Sådan sagde Leif Mikkelsen til Politiken op til Venstres Landsmøde i november. Kort efter blev han slagtet som kommunalordfører. I dag fik den stædige skatteforkæmper nok og forlod sit gamle princip. Da han under en vis dramatik forlod Venstres Gruppeværelse i formiddags, kom et kvindeligt medlem hen og rev ham i armen:

"Hvad er det, du gør?"

Leif Mikkelsen tog konsekvensen af en længere stid med partitoppen om debatfrihed i Venstre. Leif Mikkelsen var med i den gruppe af 13 unge liberale Venstrefolk, som i 2003 lancerede "De ti liberale teser" som et bud på konkrete retningslinier for Venstres politiske arbejde. Teserne, som foreslog markante skattelettelser, en slankere offentlig sektor og mindre overførselsindkomster, harmonerede ikke just med Venstres valggrundlag, og blev straks skudt ned af Anders Fogh. Diskussionen af overordnede retningslinier må vente til partiets landsmøde i 2006, hvor principprogrammet skal revideres, lød beskeden.

Men da Leif Mikkelsen sammen med partifællerne Søren Pind og Peter Christensen offentliggjorde 3 forslag til Venstres principprogram op til landsmødet i november 2006, blev de af partitoppen presset til at trække dem tilbage. Da partiets ideologiske anfører, Claus Hjort Frederiksen, gik ud og kaldte de tre partimedlemmer for "skadelige for partiet", blev det for meget for den daværende kommunalpolitiske ordfører. Han bad Claus Hjort om en officiel forklaring på, hvorfor han skulle være til skade for partiet. Den kom ikke. Herefter udsendte Leif Mikkelsen den famøse pressemeddelse, som blev tolket som et angreb på Claus Hjort som "løgner":

"Luften er renset. Efter flere dages beskyldninger mod tre navngivne gruppemedlemmer om partiskadelig virke og anonyme angreb i pressen har vi nu bedt om beviser. De er der ikke. Derfor har vi på et møde i Beskæftigelsesministeriet aftalt, at jeg i pressen kan fastslå, at beskyldningerne er usande."

Det møde kunne beskæftigelsesministeren ikke huske. Pressemeddelelsen kostede Leif Mikkelsen sin prestigefulde post som kommunalpolitisk ordfører d. 24. november sidste år.

Kilde: