Leder: Venstres sundhedsformynderi er usundt for det personlige ansvar

Venstre har et problem med partiets mest fremtrædende sundhedspolitikere, sundhedsordfører Birgitte Josefsen og formanden for Folketingets sundheds...

Slettet Bruger,

21/07/2008

Venstre har et problem med partiets mest fremtrædende sundhedspolitikere, sundhedsordfører Birgitte Josefsen og formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard. Det virker ikke som om, de har forstået meget af de første seks linjer i Venstres principprogram, når de gang på gang foreslår eller leger med tanken om forbud mod levevis, som er usund - hvis den vel at mærke overdrives. I principprogrammet kan man nemlig helt modsat deres forbudstanker læse følgende:

"Mennesket trives bedst i frihed under ansvar. Frihed betyder fravær af tvang - men også, at mennesket er frit til at tage ansvar for sit eget liv og medansvar for andre mennesker og fællesskabet. I ethvert menneske er der en trang til at tage ansvar for sit eget liv. Hvis mennesket berøves det personlige ansvar, bliver det umyndiggjort, magtesløst og ansvarsløst."

Det hænger jo slet ikke sammen med, at Birgitte Josefsen nu vil tvinge restauranter til at oplyse om kalorieindhold på deres menukort. Folk bør da betros et ansvar for at tænke selv, ligesom når de tilbereder deres egen menu derhjemme. Det har heller ingen forbindelse til hendes forslag om at forbyde rygning ved udendørs arrangementer. Hvis folk virkelig føler sig generede af rygning udendørs, så må de blive væk, og hvis mange nok gør det, så skal arrangørerne nok selv finde ud af at lave regler om rygning.

Preben Rudiengaard har brilleret med tanker om, at man skulle forbyde unge under 18 år at gå i solarium - "hvis det er nødvendigt" - hvorved han ikke alene ville berøve de unge et personligt ansvar, men også fratage forældrene det ansvar at lære deres børn at opføre sig ansvarligt. Det samme gjorde sig gældende, da han medvirkede til at presse sundhedsministeren til at forbyde salg af alkohol til de 16-18-årige i dagligvarebutikkerne. Preben Rudiengaard er også manden, der ikke mener, at danskerne kan tage ansvar for selv at ville holde op med at ryge eller at slanke sig, hvorfor han bakker op om, at der ikke må tages brugerbetaling for kurser, der skal motivere folk til at ændre livsstil.

Det synes som om, Venstre har to muligheder: Enten kan partiet vedtage et nyt principprogram uden alle formuleringerne om frihed og personligt ansvar og som konsekvens heraf endeligt opgive tilnavnet "Danmarks liberale parti". Eller også kan Venstre finde sig nogle andre politikere end Birgitte Josefsen og Preben Rudiengaard til at tegne partiets holdning i sundhedsspørgsmål.

Kilde: