Leder: Uansvarlighedens diktatur

I store dele af samfundsdebatten hersker den syge, at alt, som under visse omstændigheder kan være skadeligt, helst skal forbydes

Slettet Bruger,

16/01/2008

I store dele af samfundsdebatten hersker den syge, at alt, som under visse omstændigheder kan være skadeligt, helst skal forbydes. Tag nu f.eks. det seneste aktuelle eksempel med Venstre i hovedrollen som partiet, der vil forbyde 16-18 årige at købe alkohol i butikkerne. Begrundelsen er, at mange unge i aldergruppen drikker for meget, men hvad så med dem, der ikke drikker for meget? Hvorfor skal de ikke kun købe et par øl eller fire, når de engang i mellem skal til fest?

Det er som om, hele verden skal indrettes af hensyn til de uansvarlige - det gælder ikke kun alkohol. Knive skal også forbydes, fordi nogen kan finde på at stikke med dem. Rulletrapper må gå samme vej, for der findes jo folk, som ikke får motion nok.

De forbudsivrige politikere og debattører burde engang i mellem overveje, om uansvarligheden måske trives, fordi mange danskere i takt med de stadig flere forbud er blevet vænnet af med at tænke selv og i stedet overlader det til politikerne at tænke for dem. "Hvis det havde været farligt, så havde det nok også været forbudt," ræsonnerer de. I barnepigestaten opfører folk sig som børn, fordi de bliver behandlet som børn.

Vil man genopdyrke ansvarligheden hos de dele af befolkningen, som har mistet den, så må man i stedet gå den helt modsatte vej. Forbudene mod alle mulige handlinger, som ikke skader andre end en selv, skal afskaffes, så folk igen begynder at tænke med deres eget hoved i stedet for at lade politikerne tænke for dem. Væk med selepåbudet, væk med arbejdsmiljølovgivningen, væk med rygeforbudet, væk med lov om euforiserende stoffer, væk med hele bunken af vi-skal-nok-passe-på-dig-lovgivning.

Alternativet er, at vi snart ender der, hvor intet godt i tilværelsen længere er lovligt, fordi der altid vil kunne peges på mennesker, som ikke kan finde ud af at bruge det med måde.

Kilde: