Leder: Tolerance!

Rygelovens absurditet må være åbenlys for enhver, når sundhedsminister Jakob Axel Nielsen nu vil forfølge en privat bankoforening, fordi dens medle...

Slettet Bruger,

13/03/2008

Rygelovens absurditet må være åbenlys for enhver, når sundhedsminister Jakob Axel Nielsen nu vil forfølge en privat bankoforening, fordi dens medlemmerne ryger under spillet. Ikke fordi det er mere tosset, end at en værtshusejer ikke længere må bestemme rygereglerne på sin ejendom, hvorefter potentielle gæster jo kan afgøre med sig selv, om de vil komme på hans beværtning eller ej. Bare fordi det med en forening er endnu mere illustrativt, hvilket uforskammet formynderi rygeloven repræsenterer.

En forening har jo en bestyrelse. Denne bestyrelse er valgt af medlemmerne. Og medlemmerne har altså intet imod at spille banko, mens der ryges. Tværtimod, for de fleste ryger selv! Hvorfor i al verden skal et flertal i Folketinget - selv hvis det er nok så stort - så bestemme, at de ikke må gøre det? Hvad kommer det politikerne ved?

De politikere, som har vedtaget rygeloven, er simpelthen uopdragne. De har ikke lært af deres forældre, at man gerne må have alle de holdninger, man vil, om andre menneskers måde at leve på, men man skal selvfølgelig ikke bilde sig selv ind, at man har ret til at bestemme over dem, blot fordi de ikke lever på samme måde, som man selv gør.

Det handler om tolerance, det her! Vi mennesker er forskellige. Vi har ikke de samme mål i livet, ikke de samme idealer om, hvordan et godt liv skal udfolde sig. Men vi kan leve side om side, hvis vi aftaler, at vi lader hinanden være i fred til at passe vore egne sager. På den måde kan vidt forskellige mennesker leve i fordragelighed med hinanden, selvom de meget nødig ville bo i kollektiv sammen.

Det formynderi, som rygeloven repræsenterer, ødelægger den fredelige sameksistens. Ikke-rygerne bruger i stedet deres politiske magt mod rygerne. Målet er den totale udslettelse af restaurationer, hvor der ryges. Ikke-rygerne er jo de fleste, argumenteres der, så derfor skal de bestemme.

Men de kunne jo bare lave deres egen bankoklub, hvor der ikke må ryges. Er det virkelig for meget tolerance at forlange?

Kilde: