Leder: Stavad vender tilbage

Regeringens planer om at hæve afgifter på sukker- og fedtholdige fødevarer samt tobak bliver ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen søsat for a...

Slettet Bruger,

25/02/2009

Regeringens planer om at hæve afgifter på sukker- og fedtholdige fødevarer samt tobak bliver ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen søsat for at få danskerne til at leve sundere. Men hvad kommer det Fogh ved, hvor sundt eller usundt vi andre lever?

Hvis alle var enige om, at livslængde er den eneste afgørende kvalitet i tilværelsen, så kunne man måske give statsministeren ret i, at det ville være godt med lidt regulering. Men sådan er det jo ikke. Mange mennesker - hvis ikke alle - foretrækker faktisk at leve på potentielt livsforkortende måder, fordi de synes, at glæderne opvejer ulemperne. De valg skal vi da have lov til at tage. Det er jo vores liv, det handler om - ikke statsministerens.

Oven i det kommer, at regeringens afgiftsforhøjelser overhovedet ikke vil forbedre danskernes sundshedstilstand. Der er formentlig ikke en eneste dansker, som vil holde op med at ryge, fordi en pakke cigaretter kommer til at koste 35 kr. i stedet for 32 kr. Og regeringen kan heller ikke for alvor tro, at en afgift på 2,50 kr. på en pakke smør vil føre til, at danskerne smører et tyndere lag på deres rundstykker.

Forslagene handler, når det kommer til stykket, slet ikke om sundhed, men om flere penge i statskassen. Afgiftsforhøjelserne giver regeringen to mia. kr. at jonglere rundt med i forhandlingerne om en skattereform, og da regeringens synes, det er meget nemmere at opfinde nye skatter end at udvise lidt mådehold med de offentlige udgifter, så gør den det.

Ole Stavad kunne ikke have gjort det bedre.

Kilde: