Leder: Regeringen - nu med Hanne Reintoft som særlig rådgiver i personligt ansvar

Slettet Bruger,

23/07/2007

Så er det blevet tid til endnu en akt i det sørgelige skuespil, som regeringen kalder for "kulturkamp". I går kunne beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen bekendtgøre, at danskerne skal til at tage mere personligt ansvar. Grunden er, at vi er ved at blive afhængige af den velfærdsstat, hvortil vi betaler de højeste skatter i hele Europa. "Vi betaler jo en masse penge i skat, så det problem må I ordne," beretter beskæftigelsesministeren nu at høre fra selv borgerlige vælgere.

Og hvorfor skulle folk ikke få det indtryk? Når nu Claus Hjort og statsminister Anders Fogh Rasmussen i en del år har afvist skattelettelser med den begrundelse, at "råderummet" ikke har været der. For derefter at kaste det selvsamme råderum i grams med milliarder til det offentlige. Fra regeringen har beskeden været klar: Giv os jeres penge, så skal vi nok passe jeres børn og gamle.

Men nu skal borgerne på bedre tanker, lover Claus Hjort. Han har nemlig sat sig tungt i lederstolen i det nyoprettede Ministerudvalg for Personligt Ansvar. For hvis der er noget, der skriger "lær at klare dig selv uden hjælp fra staten", er det da endnu et ministerudvalg blandt de 257 andre udvalg, råd og nævn, der er blevet oprettet, siden VK-regeringen tog over.

Udvalget vil slå et slag for den personlige frihed ved at bruge nogle flere af skatteydernes penge på en konference, hvor både højre- og venstreorienterede meningsdannere skal deltage. "Personligt kunne jeg da for eksempel godt tænke mig at høre Hanne Reintofts bud på den her problemstilling: Har vi overskredet grænsen for det personlige ansvar?" siger Claus Hjort. Til oplysning kan nævnes, at Hanne Reintoft var med til at danne partiet Venstresocialisterne, som hun i 1968 forlod, ifølge hendes partifæller fordi hun ikke betingelsesløst ville støtte fordømmelsen af Sovjetunionens invasion af Tjekkoslovakiet. Herefter blev hun medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, hvor hun sad i centralkomitéen frem til 1976.

Er Claus Hjort virkelig nysgerrig efter at høre, hvad svaret bliver, hvis man spørger en gammel kommunist og tilhænger af et styre, som nationaliserede hele sit produktionsapparat, om vi i Danmark anno 2007 har overskredet grænsen for det personlige ansvar? Hvad med også at spørge hende, om hun synes regeringen er for socialistisk?

Hvis Claus Hjort er i tvivl om, hvad der skal til for at øge det personlige ansvar, kan han få det ganske gratis, uden at skulle oprette nogen udvalg og konferencer. Svaret er ganske simpelt: Før den borgerlige politik, som jeres vælgere forventede, da de i sin tid stemte på jer. Så skal det personlige ansvar nok komme tilbage.

Kilde: