Leder: Røverkapitalisme

Jo flere aktioner verdens stater iværksætter for at redde bestemte kapitalister fra "krisen", jo dårligere et navn får kapitalismen

Slettet Bruger,

24/09/2009

Jo flere aktioner verdens stater iværksætter for at redde bestemte kapitalister fra "krisen", jo dårligere et navn får kapitalismen. Det er pointen fra Chicago-økonomen Luigi Zingales, og det har han ret i.

For selv om kapitalismen har bevist sit værd som en helt overlegen velstandsskaber for ikke kun de rigeste, men for alle mennesker, så er kapitalismens ansigt udadtil på både godt og ondt ofte mere knyttet til konkrete kapitalister, end til kapitalismens meritter i samfundet.

Herhjemme har vi set, hvordan Enhedslisten har kunnet bruge de forskellige bankpakker til at sige, "hvad sagde vi!": Når det går frem i økonomien, så skummer bankerne fløden til sig selv. Når det går ned, så må skatteyderne redde dem. Røverkapitalisme!

Og Enhedslisten har haft helt ret.

Med venner som de borgerlig-liberale partier i Folketinget, hvad skal kapitalismen så med fjender, kan man spørge. Disse partiers mange bank- og erhvervspakker kan ikke andet end at give almindelige vælgere det indtryk, at kapitalisterne skaber deres overskud via særlige begunstigelser fra politikerne - ikke via gode idéer og hårdt arbejde.

Det er synd og skam.

Kilde: