Leder: Politikere - dur ikke indenrigs, dur ikke udenrigs

Det er en velkendt sag for især borgerlige danskere, at god vilje ikke er nok, hvis man gerne vil udrette noget positivt med politiske beslutninger

Slettet Bruger,

15/01/2008

Det er en velkendt sag for især borgerlige danskere, at god vilje ikke er nok, hvis man gerne vil udrette noget positivt med politiske beslutninger. Tag nu f.eks. velfærdsstaten, som blev opbygget for at mindske de sociale problemer, men som i stedet har forværret dem og skabt helt nye. Eller huslejereguleringen der skulle sørge for billige boliger til alle, men i stedet førte til mangel på lejeboliger. Der er også mindstelønnen, som man mente kunne skaffe højere løn til mange, men som i stedet bare gør folk arbejdsløse.

Den slags sker selvfølgelig ikke kun i indenrigspolitikken, men også i udenrigspolitikken. Senest i Somalia hvor en USA-støttet invasion fra Etiopien nu har resulteret i verdens største humanitære katastrofe i 2007. Især sker det for USA, det land som i mange år har spillet den mest aktive rolle på den internationale scene. Der er flere eksempler, men her er tre af de værste fra de seneste 100 år:
  • For 91 år siden gik USA ind i Første Verdenskrig for, med præsident Woodrow Wilsons ord, at gøre verden "safe for democracy". I stedet blev krigen unødigt forlænget, Ruslands befolkning og styre udmattedes, hvilket banede vejen for Lenins revolution, og Tyskland blev ydmyget ved fredsslutningen, så Hitler kunne overtage magten halvandet årti senere. Wilsons store krig for demokrati resulterede i to af de mest forfærdelige totalitære regimer, som menneskeheden nogensinde har set, millioner af døde, endnu en verdenskrig og herefter en kold krig mellem den kommunistiske verden og den vestlige verden.
  • For 55 år siden hjalp den amerikanske regering til med at styrte den demokratisk valgte nationalistregering i Iran og indsatte i stedet shah Mohammed Reza Pahlevi som Irans nye diktator. Igennem et kvart århundrede undertrykte han sin befolkning, hvilket banede vejen for Khomeinis islamiske revolution og et land fyldt med had til USA, som amerikanerne stadig må slås med i dag.
  • Fra slutningen af 70erne til slutningen af 80erne trænede og understøttede den amerikanske regering Mujahedin-styrkerne i Afghanistan, de samme mennesker som senere opbyggede Talebanstyret, som gav husly til Osama bin Laden, der lod to passagerfly flyve ind i World Trade Center i september 2001 og udløste den vestlige verdens første krig i det nye årtusinde - krigen mod terror.
Det er med udenrigspolitikken som med indenrigspolitikken. Politikerne vil så meget godt, men det ender som regel skidt. Vi kan prise os lykkelige for, at det er USA med dets grundfæstede tro på individuel frihed og markedsøkonomi, der har fået status som verdens supermagt - andre lande ville formentlig have gjort et endnu værre job. Men ikke desto mindre burde også USA kunne lære af sine fejl. Den seneste indsats i Somalia tyder desværre ikke på, at den nuværende amerikanske regering har tænkt sig at gøre det.

Kilde: