Leder: Offentligt svineri

Endnu engang viser det sig, at de offentlige hospitaler i Hovedstadsregionen er så beskidte, at patienterne bliver syge af at ligge der

Slettet Bruger,

25/11/2008

Endnu engang viser det sig, at de offentlige hospitaler i Hovedstadsregionen er så beskidte, at patienterne bliver syge af at ligge der. Formanden for Region Hovedstaden, socialdemokraten Vibeke Storm Rasmussen der som henholdsvis amtsborgmester og regionsformand har haft ansvaret for hospitaler i regionen i 16 år, fortalte på TV 2 tirsdag morgen, at det skam ikke er så nemt endda at sørge for ordentlig rengøring. Mærkeligt synspunkt. I private firmaer, hvor god hygiejne også er essentiel, kan man som hovedregel godt finde ud af det. Det bevidner de mange glade smileys, som hænger rundt om på landets spisesteder. Kan man ikke finde ud af det samme på de offentlige sygehuse, så er der vist ingen anden forklaring end mangel på kompetence, og Vibeke Storm Rasmussen må stå forrest i køen til en dumpekarakter.

Nu skal sundhedsminister Jakob Axel Nielsen så redegøre for, hvad han har tænkt sig at gøre ved sagen. Det kan hans embedsmænd sikkert skrive en lang afhandling om, men det har de gjort så ofte før, og lige lidt har det hjulpet. Hvis ministeren vil gøre noget ved det, så må han gøre hospitalerne erstatningsansvarlige for de sygdomme, de påfører patienterne som følge af dårlig hygiejne. Får man ondt i maven efter at have spist fordærvet mad på en restaurant, så kan man jo også få erstatning. Det samme må gælde, hvis man får en infektion på grund af ophold på et beskidt hospital.

Hospitalerne må så på deres side sørge for, at sjusk med rengøringen og for mange udbetalte erstatninger får konsekvenser for de ansvarlige medarbejdere og ledere. Hvis fejlen ligger hos et privat rengøringsselskab, som har fået tjansen efter en udbudsrunde, så er det endnu bedre, for så kan det firma hoste op. Det må præciseres i kontrakten med firmaet, at det skal bære de økonomiske omkostninger, hvis dårlig rengøring fører til erstatningssager. Hvis problemet er, at de ansvarlige politikerne ikke har villet betale, hvad det koster at få gjort ordentligt rent, så må det frem, så vælgerne kan tage stilling til det.

At tro, at man kan få bedre rengøring på hospitalerne ved bare bevidstløst at bevilge flere penge fra Christiansborg til bedre rengøring, er derimod naivt. Når man uddeler flere penge, hver gang offentlige institutioner svigter, så inviterer man bare til nye svigt.

Kilde: