Leder: National selvfedme i Foghs nytårstale

"Det er den holdning, der skaber respekt om os danskere ude i verden [

Slettet Bruger,

01/01/2009

"Det er den holdning, der skaber respekt om os danskere ude i verden [...] Vi skal vise et globalt grønt lederskab [...] I forhold til mange andre lande er vi i Danmark godt rustede til en svær tid. Vi har en lav ledighed. Hvor andre lande har høj arbejdsløshed. Vi har overskud i forhold til udlandet. Hvor andre lande har underskud. Vi har lav offentlig gæld. Hvor andre lande slæber med store underskud og voksende gæld."

Statsminister Anders Fogh Rasmussen slog den nationale selvfedme an i sin nytårstale. I lyset af de økonomiske afmatningsår, som vi står over for, fandt han det klogest at genfortælle en historie, som alle danskere gerne vil høre, nemlig den om, at vi er bedre end de andre lande. Det er et budskab, der kan forene nationen, og eftersom statsministeren foretrækker at leve livet let, valgte han at tale om det, der i forvejen er konsensus om i Danmark fremfor at bruge sin talerstol til at promovere en dagsorden om, at der faktisk er ting, vi kan gøre bedre.

I opremsningen af Danmarks økonomiske fortræffeligheder glemte statsministeren helt at fortælle, at selvom vi danskere bilder os ind, at vi har klaret os helt ufatteligt godt i de senere år, så har vores økonomi i virkelighedens verden haft den femte laveste vækstrate ud af 30 OECD-lande fra 1996-2006. Så i de kommende år, hvor Danmark fortsat står til at have en meget lav vækst i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med, så passer det faktisk ikke, at vi med statsministerens ord er "godt rustede". Danmark er et "Damernes Magasin", mens alverdens Mads Skjern'er åbner "tøjhuse" og skaber velstand, som vi ikke kommer i nærheden af, bl.a. fordi statsministerens eneste bud på en langsigtet vision handler om "at skabe en ny, grøn økonomi [...] hvor vi er helt uafhængige af forurenende brændsler som kul, olie og gas".

De seneste 50 år er danskerne gået fra at være verdens 5. rigeste folkeslag til i dag at være det 17. rigeste, og denne rutschebanetur vil fortsætte, hvis vore regeringer ikke ændrer politik. Der skal sluges nogle kameler og slagtes nogle hellige køer, men hvor kunne det dog være forfriskende, hvis statsministeren i sin nytårstale havde fortalt dét til danskerne, og hvis han havde fremsat en vision om, at vi igen skal være blandt verdens mest velstående vestlige lande.

Måske næste år ...

Kilde: