Leder: Næstbedst er ikke nok

Carlsberg, Christiania og offentlig healt care

Slettet Bruger,

14/07/2008

Carlsberg, Christiania og offentlig healt care. Tre oplagte emner at bryste sig af for den danske backpacker på tur. Eller hur? Nej, egentlig ikke. Hof er en kedelig pilsner, der blegner i sammenligning med de mange spændende varianter, der har oversvømmet det danske marked de senere år. Christiania er blot historien om nogle banditter ude af stand til at kende forskel på dit og mit, en hoben tyveknægte der tog, hvad tilhørte andre og nægtede at betale for det, som andre i samfundet måtte betale for. Og det danske sundhedsvæsen er sandt for dyden heller ikke noget at prale af.

Det bliver endnu engang demonstreret i TV2 Nyhedernes historie om danske hjertepatienter, der er nødsaget til at indtage blodfortyndende medicin. Patienterne kan få deres hverdag forbedret med et simpelt computerprogram, der sætter læger på deres hospital i stand i stand til at aflæse tykkelsen af blodet uden at patienten skal have sin hverdag og sit arbejdsliv forstyrret af et visit på hospitalet. Ikke desto mindre er det kun 0,37 procent af samtlige danskere på blodfortyndende medicin, der har computerprogrammet installeret hjemme.

Små 80.000 danskere er stadig tvunget til at møde op på sygehuset, så lægerne kan måle deres blods tykkelse og lægernes sygehuse kan indkassere de tilskud, der følger med, når patienten dukker op personligt. Tilskud, der vel i virkeligheden er indført i et forsøg på at markedsgøre det danske offentlige sundhedsvæsen. Et sundt princip om at sygehus skal honoreres i forhold til hvor mange patienter, de behandler.

Desværre virker det konkrete eksempel som et tilfælde, hvor det offentliges vantetænkning hæmmer de gode hensigter. Hvor manglende evne til at tænke "ud af kassen" koster penge, blodpropper og menneskeliv.

Det må kunne gøres bedre. For hvem er interesseret i at prale af et samfund, der belønner den næstbedste behandling?

Kilde: