Leder: Mennesker med meninger - med og uden tørklæde

I dette samfund findes der kvinder af muslimsk tro, som bærer tørklæde

Slettet Bruger,

08/06/2008

I dette samfund findes der kvinder af muslimsk tro, som bærer tørklæde. Der findes også unge venstreorienterede, som har grimme sortfarvede frisurer og ansigtet fyldt med metal. Og mænd med ølmaver, maskinklippet hår, tatovering og DF-sticker i bagruden på deres Ford Scorpio årgang '85. Fælles for dem alle er, at de har meninger, og at de med deres ydre og valg af livsstil signalerer til deres omverden, hvilke meninger de har.

Alle disse typer skal have lov at være domsmænd og nævninge i danske retssale, for her til lands mener vi, at det er en god idé, at alle samfundsgrupper er med til at konkretisere og ligefrem fortolke lovens bogstav ved domsafsigelserne. En enkelt af disse grupper må imidlertid ikke have lov at vise, hvem de er bag hovedskallen, mener velfærdsminister Karen Jespersen. Kun en enkelt, de andre må gerne. Det er de muslimske kvinder, vi taler om.

Hvorfor kun dem? Bare fordi. Der følger ingen nærmere begrundelse for, hvorfor man gerne må signalere sin venstreorienterethed med alternativ påklædning og Che Guevara-t-shirt eller sit tilhørsforhold til Dansk Folkeparti med macho-arbejderklasse-fremtoning, men ikke sin muslimske tro med et tørklæde. Og den går naturligvis ikke, Karen Jespersen. Det er som statsminister Anders Fogh Rasmussen siger i afvisningen af sin minister: "Lægdommere og nævninge skal afspejle befolkningen."

Ingen er tvunget til at synes om, at der findes mennesker med andre synspunkter end en selv. Men hvis vi vil bevare et fredeligt samfund med et minimum af konflikter, så er det pinedød nødvendigt, at samfundets medlemmer accepterer tilstedeværelsen af "de andre" og indrømmer dem de samme muligheder for at præge samfundet, som man selv kræver - når blot det foregår med fredelige midler. Og de tørklædeklædte kvinder boner med 100 procent sikkerhed ikke ud som overrepræsenterede som gerningsmænd i politiets voldsstatistikker.

Kilde: