Leder: Las os passe hver sit

Hvorfor kan Osama bin Laden og hans folk lokke unge mænd til at spænde en bombe fast på deres krop og bringe den til eksplosion et tæt befolket ste...

Slettet Bruger,

05/11/2009

Hvorfor kan Osama bin Laden og hans folk lokke unge mænd til at spænde en bombe fast på deres krop og bringe den til eksplosion et tæt befolket sted i et vestligt land? Fordi han kan overbevise dem om, at vi i Vesten er onde: At vi har gjort muslimer ondt, og at vi agter at fortsætte med at gøre det. De, der hævder, at radikale muslimer hader os, fordi de bare ikke kan lide vores livsstil, vores drikke- og spisevaner, vores mere løsslupne seksualliv og vores demokratiske styreformer, lyver for sig selv. Hvornår har et menneske nogensinde villet slå sig selv ihjel, alene fordi han ikke kunne lide de kulturelle vaner i et land, som ligger tusinder af kilometer borte?

Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, har derfor ret i, at den Afghanistan-mission, som danske soldater deltager i, har gjort faren for terrorisme i Vesten større, ikke mindre. "Tesen om, at dansk terrorbekæmpelse bedst foregår i Centralasien, er tvivlsom, ikke bare fordi terroren er global, men fordi krigen helt åbenlyst har skabt flere talibanere i Afghanistan og flere terrorister i Pakistan," som Seidenfaden skriver.

Det burde ikke være så svært at forstå sammenhængen, selvom man samtidig fordømmer de metoder, som terroristerne bruger i deres kamp. Man kan blot spørge sig selv, hvordan man selv ville opfatte det, hvis iranske hangarskibe sejlede rundt i Storebælt, egyptiske jagerfly overfløj København og saudiarabiske soldater marcherede i Århus' gader. Ville danskerne hade dem? Ja, med 100 procents sikkerhed! Ville nogle danskere gå til yderligheder, som ingen ordentlige mennesker burde gå til? Sandsynligvis. Ville de lande, som havde sendt soldaterne selv være skyld i, at de var hadet af danskerne? Selvfølgelig - de kunne jo bare have blandet sig uden om danske forhold.

De vestlige lande burde også blande sig udenom forholdene i de muslimske lande. Hvis vore soldater ikke er hos dem, så har Osama bin Laden ikke mange argumenter tilbage for, at deres terrorister skal være hos os.

Kilde: