Leder: Kvinde, tag din straf

Slettet Bruger,

09/09/2007

"Ofte vælger vi at lade være med at sigte pigen for falsk anmeldelse, fordi det er noget helt andet, hun har brug for."

Sådan udtrykker Bjarne Laursen fra Århus Politi sig om konsekvenserne for de kvinder, som anmelder falske voldtægter til politiet. Det lyder meget sympatisk, men Bjarne Laursen burde måske spørge sig selv, om det som et generelt princip er hensigtmæssigt at forbeholde sigtelser til forbrydere som "har brug for" dem. Han kunne hurtigt ende i den situation, at han aldrig ville kunne foretage en eneste sigtelse!

Sigtelse, tiltale og straf er helt grundlæggende ikke noget, der gøres for forbryderens skyld. Det er heller ikke af hensyn til den, der afgiver falske anmeldelser, at straffeloven indeholder et forbud mod det. Det er simpelthen for at afskrække folk fra at gøre det, så uskyldige mennesker ikke pludselig bliver unødvendigt centrum for en politiefterforskning.

Ti procent af af alle anmeldelser om voldtægt er ifølge eksperterne på området falske. Omkostningerne, som er forbundet med disse falske anmeldelser, er enorme. Først og fremmest for de uskyldige mænd, der anklages for en forbrydelse, som ifølge den almindelige mening kun rangerer en smule under overlagt mord og pædofili, hvad angår forbryderens ondskab. Men også i forhold til de ressourcer som politiet hver gang må anvende på efterforskning.

Der er kun én måde at forebygge alle disse falske anmeldelser om voldtægt: De kvinder, der gør brug af dem, skal have deres straf. Lidt omtale af dem i pressen med navns nævnelse kunne også gøre underværker. Så kan de lære det.

Kilde: