Leder: Københavns vilde vest

Slettet Bruger,

28/09/2007

Navnet Nørrebro er egentlig helt forkert, for Nørrebro ligger ikke nord før Københavns centrum, men vest for. Hvorfor det forholder sig sådan er en længere forklaring, men denne lille indledning er nødvendig, når man vil udpege Nørrebro til i bogstaveligste forstand at være Københavns vilde Vesten - meget vildere faktisk end det egentlige vilde Vesten i Amerika, men det er en endnu længere forklaring.

På Nørrebro er det nu ikke længere muligt at holde en gammel, fredet mur ind til Assistens Kirkegård fri for den rædsomme graffiti, som den hver nat påsmøres af det venstreradikale miljø i København. Kommunen har brugt 300.000 kroner på at rense muren for de gamle slagord om, at politiet skal dø, og at alt skal besættes, og man har sågar også haft et vagtfirma hyret til at beskytte muren mod ny vandalisme, men som den radikale teknik- og miljøborgmester, Klaus Bondam, skriver på sin blog: "Hver gang de havde malet et stykke, blev det overmalet med graffiti igen [...] - og herudover ansatte vi et vagtværn til at være til stede om natten. De blev truet på livet og ønskede ikke at forsætte med vagtarbejdet."

Sådan står det altså til midt i hovedstaden. Man har et bygningsværk, som gang på gang udsættes for hærværk, men selvom kommunen er helt bevidst om det og sågar har forsøgt sig med vagtværn, så er det ifølge borgmesteren ikke muligt at beskytte stedet mod nyt hærværk. Den kriminelle overmagt er simpelthen for stor.

Men det er jo bare en mur, det gør ikke så meget, vil nogen sige. Nej, det er ikke bare en mur. Det er et symbol på, at en lille sekterisk gruppe i København har taget magten over en bydel. Ønsker de at ødelægge noget, så kan de gøre det og slippe af sted med det. Reparerer man, kan de ødelægge igen uden konsekvenser. Som en hund der pisser sit territorium af.

Men når myndighederne ikke vil tilbageerobre Nørrebro på vegne af det kæmpestore flertal af ordentlige mennesker, som bor der, så må folk jo selv gøre det. Og de er så småt begyndt. 200 husstande er tilmeldt initiativet Naboerne på Nørrebro, som er oprettet i protest mod de voldelige og ødelæggende venstreradikale. Beboerne på Nørrebro er for alvor blevet trætte af de gentagne ødelæggelser, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før de tager sagen i egen hånd, når nye optøjer er undervejs.

Ligesom i det oprindelige vilde Vesten. Og ligesom der - kan vi vist godt gå ud fra - også med betydeligt bedre resultater end den skræmte Bondams forsøg på at holde en mur fri for graffiti.

Kilde: