Leder: Julegave fra Lene Espersen - kan den byttes?

Hvad er det nu, de Konservative vil? År efter år har regeringens lillebror-parti kæmpet - i hvert fald retorisk og med mellemrum - for lavere margi...

Slettet Bruger,

22/12/2008

Hvad er det nu, de Konservative vil? År efter år har regeringens lillebror-parti kæmpet - i hvert fald retorisk og med mellemrum - for lavere marginalskatter. Endelig er der sket en udvikling, så både fagbevægelsen, SF og Venstre tør sige, at der skal ske et eller andet med topskatten - ja, sågar Dansk Folkeparti har tilkendegivet, at man også fra nationalsocialdemokratisk hold er villig til at acceptere en sænkning af skatten på den sidst tjente krone ... når nu alle andre insisterer. Og hvad gør de Konservatives nye formand, Lene Espersen, så? Hun meddeler såmænd, at det da ikke er noget kardinalpunkt for hendes parti, at topskatten lettes.

Hva'beha'r? Bevæggrundene for Lene Espersen svæver et sted i de spindoktoriske tåger, og vi vil ikke nedlade os til at gætte på dem. Det må være nok at konstatere, at de Konservative, for Gud ved hvilken gang, formår at optræde så amatøragtigt retningsløst, at forstandige borgerlige ikke kan gøre andet end at græmmes. Så var den politiske desorientering i det parti måske slet ikke et fænomen, som var koncentreret om tidligere partiformand Bendt Bendtsen? Det er måske bare en del af selve partiets kultur og identitet at rende rundt som en høne uden hoved?

Man kan håbe, at der et eller andet sted i Det Konservative Folkeparti sidder en, som ikke alene er klog nok, men også tilstrækkelig højt på strå til, at partiledelsen vil lytte til vedkommende. Det er på tide, at denne person går til Lene Espersen og gør det begribeligt for hende, at det på to niveauer er en forudsætning for de Konservatives succes, at de fastholder en principfast borgerlig kurs: For det første fordi man ikke skal forvente at få gennemført sin politik, hvis man ikke vil kæmpe for den. For det andet fordi det er de Konservatives eksistensberettigelse og kilde til mandatvækst i en tid, hvor Venstre har opgivet al ideologisk tankegods for at kapre socialdemokratiske stemmer.

Der var en grund til, at Venstre gik frem, da de Konservative gik tilbage i tiden under Schlüters regeringer: Venstre-folkene var villige til at holde fanen højt som svar på den tids konservative turbopragmatisme. Det er af samme årsag, at de Konservative i dag ikke går frem til trods for Venstres svigt af borgerlige kerneværdier: Lene og Co. gør ikke det samme, som Venstre gjorde under Uffe Ellemann-Jensens lederskab.

Begynd dog nu, Konservative! Ellers kunne I lige så godt have fortsat med Bendtsen.

Kilde: