Leder: Hvem i Venstre kan udfordre Lene Espersen?

Venstre står med et gedigent problem efter udnævnelse af Lene Espersen som partileder hos de Konservative

Slettet Bruger,

10/09/2008

Venstre står med et gedigent problem efter udnævnelse af Lene Espersen som partileder hos de Konservative. For når Anders Fogh Rasmussen går af, hvilken statsministerkandidat fra Venstre kan så konkurrere med Lene Espersen om at være danskernes foretrukne?

Lars Løkke Rasmussen, Venstres kronprins, kan ikke. Både meningsmålinger og netafstemninger på alle medier viser det samme billede: Skal danskerne, også de borgerlige, vælge mellem Løkke eller Lene som statsminister, så foretrækker de Lene.

Lars Løkke Rasmussens folkelighed blev skudt i sænk med alle beretningerne om hans privatforbrug på skatteydernes regninger, rodet i bilagene, og hans arrogante afvisning af, at han havde gjort noget galt. Herregud, det var jo en anden tid, hævdede han - altså dengang i 2001. Den købte vælgerne naturligvis ikke.

Spørgsmålet er nu, hvad Venstre så vil gøre? Man har troet, at man har haft helt styr på generationsskiftet med Løkke i positionen som kronprins, men nu viser det sig, at han ikke kan hamle op med kandidaten fra lillebror-partiet de Konservative, og hvad gør man så? Hvem er der ellers?

Skatteminister Kristian Jensen er en dygtig politisk håndværker, der oven i købet har politisk og ideologisk retningssans, men han fremstår uden pondus i medierne - som om det kun er kort tid siden, han har udstået sin lærlingetid i Unibank i Lemvig, selvom han faktisk har rundet de 37 år. Det er svært at se, at der kan gøres noget ved det problem.

Forsvarsminister Søren Gade udstråler til gengæld både autoritet og folkelighed, men ingen aner, om han kan bestride de mere komplicerede ministerposter. Det er jo nemt at være forsvarsminister i Danmark, for selvom der ikke altid er enighed om, hvor i verden landets soldater skal gøre indsats, så er der dog enighed om at bakke op, når de er sendt afsted, og det kan også landets forsvarsminister drage nytte af.

Men andre muligheder har Venstre ikke. Partiet kan vælge den skandaliserede, den evigunge eller den uprøvede. Og endnu værre ser det ud i næste generation, der byder på folk som Troels Lund Poulsen, Karsten Lauritzen og Torsten Schack.

Den opportunistiske midterkurs har sørget for statsministerposten til Anders Fogh Rasmussen, lyder partivisdommen i Venstre. Men har den også skræmt al talent væk fra partiet? I så fald kan det blive en kortsigtet fornøjelse med besættelsen af Statsministeriet.

Kilde: