Leder: Hvad mener de Konservative egentlig om det personlige ansvar?

Talentmassen i Det Konservative Folkeparti må være lille, når en person som Vivi Kier kan ende med at blive partiets sundhedsordfører

Slettet Bruger,

25/10/2008

Talentmassen i Det Konservative Folkeparti må være lille, når en person som Vivi Kier kan ende med at blive partiets sundhedsordfører. I et svar til fødevareminister Eva Kjer Hansen, som er imod, at forbud og skatter skal bruges som redskab til at få danskerne til at spise anderledes, siger Kier: "Vi spiser forkert, og så kan ministeren da ikke bare gøre det til et personligt ansvar." Nå, kan hun ikke det ... Hvorfor mon ikke? Hvis Vivi Kier har åndsnærværelse nok til at besvare det spørgsmål, så giver vi en stor Big Tasty-menu fra en af hendes egne fem McDonald's-restauranter i Odense.

Men de Konservative har nu større problemer end Vivi Kier, for det er tilsyneladende hele partiets forhold til det personlige ansvar i sundhedspolitikken, der blæser hid og did afhængigt af vindretningen. Det ene øjeblik vil man forbud og regulering mod usund levevis, det andet vil man det personlige ansvar. Sådan har det været i Bendt Bendtsens ministertid, og sådan fortsætter det måske også under Lene Espersen. I hvert fald må man ikke håbe, at Vivi Kier får det sidste ord i denne sag.

En lille tur ned i den nyere partihistorie kan belyse de Konservatives zigzag-kurs:
  • I august 2003 holdt partiet sommergruppemøde, hvor politisk ordfører Pia Christmas-Møller gik til frådende angreb på skoler med sodavandsautomater. Hvis de ikke fjernede dem frivilligt, så ville der komme et forbud, sagde hun: "Vi vil simpelthen ikke have, at det der cola og sodavand og klistrede stads helt ukontrolleret skal fyldes i ungerne fra morgen til aften ude på folkeskolerne."
  • To år senere, i august 2005, holdt de Konservative igen sommergruppemøde, og så fandt man på en helt ny kurs i forsøget på at score en overskrift eller to i aviserne. Det personlige ansvar skulle igen på dagsordenen, lød det, og Henriette Kjær, der i dag er partiets gruppeformand, sagde: "Der er det altså vigtigt at sige, at det er forældrene, der selv har et ansvar for hvor meget sodavand børnene drikker."
  • Men nu er man så tilbage i 2003-sporet. Når danskerne spiser usundt, så "kan ministeren da ikke bare gøre det til et personligt ansvar", lyder det fra de Konservatives ordfører på området. Så indlysende er det, at hun end ikke mener, at hun behøver at argumentere for det.
Hvem kan tage sådan en slingrekurs seriøst? Princippet om det personlige ansvar er ikke svært at forstå, og burde da slet ikke være det for et parti, der kalder sig konservativt: Der eksisterer en fri vilje, og den kan man bruge til at spise på den ene eller den anden måde. Bliver man fed eller syg af at spise forkert, så er det som udgangspunkt ens eget ansvar, for ingen er i dag i tvivl om, hvordan kost og helbred hænger sammen.

Det Konservative Folkepartis politikere på Christiansborg behandler det personlige ansvar - en kerneborgerlig værdi - som stangstive teenagedrenge behandler en stjålet bil: Helt uforsvarligt.

Kilde: