Leder: Hent de danske soldater hjem fra Afghanistan

Slettet Bruger,

26/09/2007

Der er nu gået små seks år, siden USA og NATO invaderede Afghanistan for at finde Osama bin Laden, vælte Taleban-regimet og indføre demokrati. Der er dræbt 628 af koalitionens soldater, herunder fire danske, sammen med et ukendt antal afghanere, og den amerikanske regering har brugt ikke mindre end 670 mia. kroner på aktionen.

Alt sammen til meget begrænset, hvis nogen overhovedet, nytte.

Osama bin Laden lever stadig i bedste velgående og taler jævnligt til verdens befolkninger via båndede optagelser. Taleban-styret er væltet, men hvis de internationale styrker forlader landet i dag, så vil Taleban allerede i morgen sidde på magten igen. Og liberalt demokrati? Glem det. Som den britiske forsvarsminister, Des Browne, nu har udtalt på Labours landsmøde: "Jeg mener ikke, at vi i et land som Afghanistan har nogen mulighed for at indføre et retssystem baseret på jødisk-kristne eller romerske traditioner. Derfor må vi acceptere, at vi må finde en eller anden løsning, der er baseret på islamiske love." Og besættelsesmagterne i Afghanistan må erkende, siger Des Browne, at en fredsproces i landet nødvendigvis må involvere Taleban, for "vi bliver alligevel ikke af med dem".

De vestlige lande må se at komme videre i teksten. Man havde nogle blåøjede idealistiske drømme om at indføre vestligt inspireret styre - ikke alene i Afghanistan, men også i Irak, og de er nu kuldsejlede. Ingen af stederne kan virkeligheden leve op til drømmene.

Det forholder sig som det borgerlige Danmarks nu afdøde store tænker, Henning Fonsmark, sagde det for tre år siden om situationen i Irak: "At indsætte demokrati er en utopi. Det kan ikke indsættes, medmindre en befolkning selv kræver det." Han blev suppleret af en anden vidende mand, professor Bent Jensen: "Der er noget naivt i den der amerikanske drøm om, at man kan indføre demokrati over hele verden, hvis man bare får væltet diktatorerne og deres regimer. Jeg tror, der er meget ringe forståelse i USA, men også i Europa og i Danmark, for at demokratiet er noget fuldstændigt enestående."

Ordene gælder stadig i dag. Både i Afghanistan og Irak. Liberalt demokrati er noget enestående, og det kræver som minimum, at en stor del af befolkningen ikke alene gerne vil have det, men også er villig til at kæmpe for det. Udenlandske tropper kan kun afsætte et gammelt styre, ikke tvinge en befolkning til at elske og forsvare et nyt.

Vores soldater i Irak er allerede hentet hjem. Soldaterne i Afghanistan burde snarest muligt sendes på samme tur.

Kilde: