Leder: Grænser for storsind

Forslaget fra venstrefløjen om at lade kriminelle unge mandsopdække af pædagoger fremfor at putte dem i fængsel er sympatisk og vil formentlig også...

Slettet Bruger,

22/06/2009

Forslaget fra venstrefløjen om at lade kriminelle unge mandsopdække af pædagoger fremfor at putte dem i fængsel er sympatisk og vil formentlig også mindske tilbagefaldet til kriminalitet for nogle af dem. Vil gode mennesker finansiere idéen af egen lomme, skal de derfor være velkomne. Men forslaget er også dyrt, og spørgsmålet er, om det bør gøres til et generelt skatteyderbetalt tilbud til alle unge kriminelle.

Imod taler to forhold:

For det første at en del af de unge ikke vil hjælpes til et almindeligt liv på den rigtige side af straffeloven, og hvorfor i al verden skulle man så smide millionerne efter dem i projekter, der fra starten kan forekomme håbløse?

For det andet at det simpelthen ikke er rimeligt, at ordentlige mennesker skal punge op til milliondyre foranstaltninger for at holde styr på asociale unge, som jo bare kan begynde at opføre sig ordentligt her og nu, hvis de vitterligt vil noget andet end tilværelsen som forbryder. At være kriminel er ikke en virus, som man kan pådrage sig uden selv at være ansvarlig for det. At være kriminel er et valg.

Fængsler har den fordel i forhold til den pædagogiske mandsopdækning, at de er forholdsvis billige. Det er derfor, vi har dem, for selv hærdede, voksne forbrydere kunne vel egentlig have godt af lidt pædagogik i stedet. De penge vil vi bare ikke ofre på dem - de har kostet deres medmennesker nok i forvejen. Og det kan også være tilfældet for de unge af dem.

Kilde: