Leder: Giv ikke forbryderne frit spil

"Kom ikke i diskussion

Slettet Bruger,

19/01/2008

"Kom ikke i diskussion. Træk dig tilbage. Løb væk."

Sådan cirka lyder politiets råd til unge mennesker, som i nattelivet møder andre unge af den slags, der bare stinker langt væk af slagsbrødre eller ligefrem psykopater. Og det kan da være et godt råd - for den enkelte. Men for samfundet, det fællesskab af mennesker som bor i Danmark, er det et ødelæggende råd. Det er en meddelelse om kapitulation fra det store flertal af ordentlige mennesker til det lille mindretal af voldsmænd.

Hvis alle vitterligt gjorde som anbefalet, så ville voldsmændene opnå kongestatus i nattelivet. Hvor end de kom, ville de kunne befale enhver at fordufte. De ville være de sande magthavere. Når de i dag trods alt ikke er det, så skyldes det, at de stadig i ny og næ støder ind i folk, som ikke gør som befalet, og at nogle af de folk ikke alene er i stand til at forsvare sig selv, men også at forsvare de grundlæggende værdier, som dette samfund er bygget op om. Tag nu f.eks. den kvinde, som torsdag aften gjorde så meget modstand, at hendes overfaldsmand måtte løbe bort fra gerningsstedet med en itubidt hånd. Mon ikke han tænker sig om en ekstra gang, når han igen får lyst til at forgribe sig på en fremmed kvinde?

Politiets råd er naturligvis rigtigt, hvis man står overfor en utvetydig overmagt. Men politiet burde også komme med et mere langsigtet råd til borgerne: Lær at forsvare jer selv, så I ikke så ofte møder en overmagt. Gå til kampsport. Politiet burde endvidere opfordre politikerne til at lovliggøre diverse våben fremfor at forbyde dem. Forbud afholder kun de lovlydige fra at bære våben, mens de kriminelle er ligeglade. Dermed medvirker våbenforbudene altså til, at de kriminelle får overmagten i nattelivet. Forbudene giver dem en oplevelse af, at de er usårlige, fordi de er de eneste med våben.

"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing," sagde Edmund Burke. Politiets eneste råd er, at gode mennesker netop intet skal gøre og bare lade onde mennesker triumfere. Det kan i en konkret situation være et godt råd, men som et generelt princip dur det ikke til noget.

Kilde: