Leder: Foghs Venstre

Slettet Bruger,

25/05/2007

Det har længe været en pinsel at høre Venstre-folk udtale sig politisk, men for tiden hvor det ofte handler om skat, er det ekstra slemt. Venstre lovede i valgkampen, at der skulle gives skattelettelser, hvis der var overskud til det på statens finanser. Men hver gang regeringen har haft sådan et overskud, så har Venstre hellere villet bruge det på mere offentligt forbrug.

Sådan har man ment, at man skulle vinde valg, og at vinde valg er for den nuværende Venstre-ledelse vigtigere end at præge det samfund, man har påtaget sig at bestyre. Engang var et parti et redskab for en stor gruppe mennesker til at få gennemført deres politik - i dag er et parti som Venstre alene et redskab for formand Anders Fogh Rasmussen, og han bruger det efter behag for at opnå fine tituleringer som "længstsiddende Venstre-mand i Statsministeriet", "Danmarks internationalt set mest respekterede statsminister i nyere tid" og andre ligegyldigheder, som ingen andre end han selv burde kunne gå op i.

De seneste måneder har Venstre så opfundet et nyt argument imod lavere skat, måske i erkendelse af at partiet ikke kan blive ved med at bruge løs af skatteydernes penge til nye tiltag og samtidig bevidstløst hævde, at der ikke er penge til skattelettelser. Nu lyder det i stedet, at skattelettelserne ikke kan gives, da det vil føre til "overophedning" af økonomien. Mageløst! Overophedningen skyldes først og fremmest, at regeringen kaster penge hid og did i det offentlige apparat, hver gang et eller andet organiseret hornorkester - for at bruge Bertel Haarders gamle udtryk - øjner muligheden for at flashe et utilfredsstillet "behov" på tv. Når sådan et behov identificeres i samfundsdebatten, så - vupti! - opstår råderummet i statskassen ligesom bare helt af sig selv.

OECD har netop sagte det ligeud: Det er regeringens spenderlyst, der skaber det problem med overophedning, som Venstre for tiden bruger som argument imod skattelettelser. Regeringen bør af samme grund forsøge at holde muldvarpeskindet lidt i ro, mener OECD. Venstres argumentation ligger punkteret tilbage, for partiets top er jo tydeligvis helt ligeglad med overophedning af økonomien. Venstre overopheder altid gerne en tand mere med offentligt forbrug, hvis blot det kan give 0,5 procent større tilslutning i meningsmålingerne.

Tilbage står, at skattelettelser så bare ikke er noget, Venstre ønsker at gennemføre. Et forsigtigt bud på årsagen kunne være, at hvis man giver skatteyderne deres penge tilbage, så er der færre penge at købe nye vælgere for.


Kilde: